Λίμνη Κερκίνη

Ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες δίπλα σε σπάνια πουλιά και ζώα!

Ημερήσια εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη, έναν από τους 10 σπουδαιότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας και κατάλληλο μέρος για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών πουλιών και σπάνιων ζώων. Θαυμάζουμε μεταξύ άλλων, τα υπέροχα φλαμίνγκο και τα επιβλητικά βουβάλια· αναπόσπαστα κομμάτια της ελληνικής πανίδας.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα του Όρους Μπέλες και την καταπράσινη κοιλάδα των Σερρών να διαμορφώνουν έναν παράδεισο του εναλλακτικού τουρισμού. Ιδανική εκδρομή για φυσιολάτρες, με χαρακτηριστική την εκπληκτική βαρκάδα στη λίμνη του Εθνικού Πάρκου.
Μη χάσετε αυτή την εμπειρία!

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ

 • Λίμνη Κερκίνης
 • Φράγμα Λιθότοπου
 • Χωριό Βυρώνεια

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

 • Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) 08:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 • 8 ώρες ( 3 ώρες on the road )

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινούμε με το λεωφορείο της Ammon Express

στις 08:00 από την πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) με προορισμό τη Λίμνη Κερκίνη.

Η διαδρομή είναι 98χλμ και διαρκεί περίπου 1½ ώρα.

Φτάνουμε στο φράγμα της γραφικής λίμνης Κερκίνη στην περιοχή του Λιθότοπου. Κάθε εποχή η λίμνη φιλοξενεί διαφορετικά είδη πουλιών οπότε η κάθε επίσκεψη αποτελεί και μία έκπληξη για τον ταξιδιώτη. Τα υπέροχα Φλαμίγκος βρίσκονται σταθερά εκεί σχεδόν όλο το χρόνο και το χαρακτηριστικό τους ροζ φτέρωμα χρωματίζει τον γαλάζιο της λίμνης και προσφέρει μαγευτικές εικόνες που συνδυάζονται με το καταπράσινο τοπίο τριγύρω. Ο χώρος της ιππασίας βρίσκεται δίπλα από το φράγμα και μπορούμε να απολαύσουμε μια βόλτα με άλογο και να νιώσουμε κομμάτι του υπέροχου φυσικού τοπίου (προαιρετικό και κατόπιν ειδοποίησης από πριν).

Στη συνέχεια πίνουμε τον καφέ μας και κατευθυνόμαστε λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της λίμνης, σε μια παραδοσιακή φάρμα με τα επιβλητικά βουβάλια να περπατούν δίπλα μας! Παρατηρούμε τις κινήσεις τους στο φυσικό περιβάλλον και μαθαίνουμε τη μοναδική ιστορία τους.

Επισκεπτόμαστε το ιστορικό χωριό Βυρώνεια, για να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας γεύμα σε παραδοσιακό ελληνικό ταβερνάκι το οποίο κατά το τέλος του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου (το καλοκαίρι του 1913) ενέργησε ως ελληνικό στρατηγείο. Εκεί, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος, σύναψαν όρους ειρήνης γράφοντας ιστορία και διπλασιάζοντας το μέγεθος της χώρας.

Αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη περίπου στις 14:00 απολαμβάνοντας στην επιστροφή, μέσω του περιμετρικού δρόμου της λίμνης, την δυτική πλευρά της. Αφήνοντας πίσω το μαγευτικό τοπίο της φύσης θα έχουμε δει ολόκληρη τη λίμνη Κερκίνης!

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μεταφορά από και προς τη λίμνη Κερκίνη και το χωριό Βυρώνεια
 • Συνοδός-αρχαιολόγος της εκδρομής (ελληνικά/αγγλικά)
 • Βασική ταξιδιωτική ασφάλιση (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς)

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Το εισιτήριο της βαρκάδας στη λίμνη, 10€/άτομο
 • Το κόστος του καφέ/γεύματος
 • Το κόστος ιππασίας, 5€/άτομο για 20΄ (κατόπιν ειδοποίησης)

Η Κερκίνη είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε το 1932 με την δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμ. ανάλογα με την εποχή. Αποτελεί ιδιαίτερα προστατευμένο υδροβιότοπο και τοπίο σπάνιας ομορφιάς με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα Σερρών. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής.

Απέχει 80 χλμ. από Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από Σέρρες.

Δημιουργία της λίμνης

Η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια.

Οικολογία

Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.

Τουριστική ανάπτυξη

Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της περιοχής. Οι σημαντικότερες απειλές για τη λίμνη, εκτός από τις φερτές ύλες του Στρυμόνα, είναι η ρύπανση του Στρυμόνα, η παράνομη υλοτόμηση, η παράνομη αλιεία, το παράνομο κυνήγι, οι επισκέψεις στις αποικίες των πουλιών που έχουν αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγή τους και η ανύψωση αναχωμάτων που συντελεί στην ελάττωση των ειδών των ψαριών. Στη λίμνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα: υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500. Η λίμνη και η περιοχή γύρω από αυτή προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού ώστε να συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τις ειδικές μορφές τουρισμού και την οικολογία.

Εθνικό Πάρκο Κερκίνης

Ο πυρήνας του Πάρκου περιλαμβάνει τη λίμνη Κερκίνη και τον ποταμό Στρυμόνα, από τη λίμνη ως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Εντός του πυρήνα υπάρχουν ζώνες υψηλής προστασίας. Μία ευρεία περιφερειακή ζώνη περικλείει τα βουνά Μπέλλες, τα Κρούσσια όρη και Μαυροβούνι και περιοχές νότια και ανατολικά από τη λίμνη.

Το κλίμα της περιοχής είναι γενικά ηπειρωτικό, με όχι πολύ ζεστό καλοκαίρι και με ψυχρό χειμώνα. Η ύπαρξη της λίμνης μετριάζει κάπως τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Δροσερή είναι η άνοιξη, όπως και το φθινόπωρο, εποχές με ηλιοφάνεια αλλά και με αρκετές βροχές.

Υπάρχουν δύο δρόμοι προσέγγισης στο Πάρκο. Ο ένας είναι από τις Σέρρες προς το χωριό Λιθότοπος ή προς Σιδηρόκαστρο-Νέο Πετρίτσι-Βυρώνεια-Κερκίνη. Ο άλλος έρχεται από το Κιλκίς, μέσω Δοϊράνης και Καστανούσας. Από τη Θεσσαλονίκη, η προσέγγιση του Πάρκου γίνεται από το δρόμο προς Στρυμωνικό και Λιθότοπο.

Ιδανική εποχή για επίσκεψη στο Πάρκο είναι οι μήνες Μάιος-Ιούνιος, οπότε τα περισσότερα πουλιά της λίμνης έχουν γεννήσει και μεγαλώνουν τα μικρά τους. Μπορεί να δει κανείς τότε διάφορα είδη ερωδιών, λαγγόνες, καλαμοκανάδες και πολλά άλλα, καθώς και πολλές φωλιές πελαργών. Είναι επίσης ιδανική εποχή για επίσκεψη στο όρος Κερκίνη, με τα πολλά δάση και τα σπάνια αγριολούλουδα. Το φθινόπωρο, τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κατεβαίνουν στο Πάρκο υδρόβια πουλιά από τη βορειοανατολική Ευρώπη, κοπάδια από διάφορα είδη πάπιας, κύκνοι, βουτηχτάρια, κ.α. Μερικές φορές το χειμώνα, αν το κρύο είναι δυνατό στις βορειότερες χώρες, μπορεί να δει κανείς χιλιάδες πουλιά που έρχονται να ξεχειμωνιάσουν στο Πάρκο.

 • Ο συνοδός-αρχαιολόγος της εκδρομής θα φοράει διακριτικό της Ammon Express ώστε να είναι εύκολο να τον/την διακρίνετε
 • Θα πρέπει να βρίσκεστε στη θέση εκκίνησης 10΄ νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα στο πρόγραμμα. Το λεωφορείο δεν επιτρέπεται να παραμένει στις καθορισμένες στάσεις, παρά μόνο για επιβίβαση/αποβίβαση
 • Συνίσταται να φοράτε άνετα υποδήματα για την εύκολη περιήγηση σας
 • Την καλοκαιρινή περίοδο συνίσταται η χρήση γυαλιών ηλίου, αντιηλιακού και καπέλου
 • Παρακαλούμε να είστε συνεπείς στις καθορισμένες ώρες συνάντησης που καθορίζονται από τον/την συνοδό της Ammon Express, ώστε να μείνει η εκδρομή αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες
 • Σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα και να έχετε μια αξέχαστη εμπειρία!
 • Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία σας στην εκδρομή!

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ