«Φτου φτου φτου! Σκόρδα!»

13 December 2019

Μια «πρωτότυπη» πρωτιά κατέχει η Ελλάδα μαζί με τη Λετονία στην Ευρώπη σε ένα ιδιαίτερο.

Οι κάτοικοί των 2 χωρών πιστεύουν στο «μάτι» και μάλιστα σε ποσοστό τάξης 66%!

Γραφεί η Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου

Τις δύο χώρες ακολουθούν η Ουκρανία με ποσοστό 60%, η Αρμενία 59%, η Μολδαβία 57%, η Ρωσία 56%, η Βουλγαρία 55%, εν συνεχεία έρχονται η Ρουμανία με ποσοστό 44% και η Σερβία με 41% ενώ, τα χαμηλότερα ποσοστά κατέχουν οι Σκανδιναβικές χώρες και πιο συγκεκριμένα, η Σουηδία και η Δανία με ποσοστό 9%.

Τι είναι όμως το μάτιασμα ή βασκανία ή κακό μάτι;

Μάτιασμα ονομάζεται η πεποίθηση κατά την οποία είναι δυνατό να επηρεαστεί αρνητικά ένας άνθρωπος εξαιτίας του φθόνου ή μονάχα ενός βλέμματος από έναν άλλο άνθρωπο (πιθανόν και ακούσια). Η παραπάνω «διαδικασία» καθώς και οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισής της, διαφέρει από τόπο σε τόπο.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, καθώς και σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μάτια ανοικτού χρώματος, θεωρείται ότι τα ανοιχτόχρωμα μάτια μπορούν να «ματιάσουν» ευκολότερα. Η πεποίθηση αυτή αιτιολογείται από το γεγονός ότι, άνθρωποι από κοινωνίες όπου δεν ήταν διαδεδομένη η πίστη στη βασκανία, πιθανόν να μην τηρούσαν κάποια τοπικά έθιμα όπως το να μην κοιτά κανείς έντονα στα μάτια αγνώστους. Έτσι λοιπόν στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τα φυλαχτά που έχουν την ικανότητα να προστατεύουν από το μάτι, έχουν την μορφή μπλε ματιών.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στη βασκανία και αναζητούσαν διάφορα μέσα για την εξουδετέρωση της ενέργειάς της, τα οποία συγκεντρώνονται στα παρακάτω: βασκάνια, προβασκάνια, αποτρόπαια, φυλακτήρια, εγκόλπια, τελέσματα.

Σήμερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνική «ξεμάτιασμα» και καταφεύγουν στις μητέρες και τις γιαγιάδες τους για την εφαρμογή του (προσεύχονται επάνω από μία κούπα με νερό & λάδι)! Μη σου κάνει λοιπόν εντύπωση αν ακούσεις τις εκφράσεις:

  • «Φτου φτου σκόρδα!»
  • «Φτου φτου μη σε ματιάσω!»: Επειδή κάποιος είναι πολύ γλυκός/όμορφος/έξυπνος κτλ. και ο άλλος τον «φτύνει» για να μην τον «ματιάσει».
  • «Μάτι είναι!»/«Σε μάτιασαν!»: Είναι κακή ενέργεια και κάποιος σε μάτιασε. Οπότε απλά πες «φτου φτου» για να το αποφύγεις!