Τζατζίκι, το αγαπημένο μας ορεκτικό/συνοδευτικό· η πιο γνωστή αλοιφή στην Ελλάδα

30 April 2019

Το τζατζίκι είναι ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας με κύριο συστατικό του το στραγγιστό γιαούρτι, το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν υγείαρτο, δηλαδή «ο άρτος της υγείας» λόγω των ιδιοτήτων του που συμβάλλουν στην υψηλή διατροφική του αξία

Γραφεί η Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου
Μαγειρεύει ο Σεφ Αντώνης Θεοδωράκης

Το τζατζίκι αποτελεί παραδοσιακό ελληνικό συνοδευτικό με έντονη και δροσερή γεύση, κατάλληλο για όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό το καθιστά τον απόλυτο κυρίαρχο στα ορεκτικά. Ένα επιπλέον ατού που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι όλα τα υλικά του είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο και έτσι μπορούμε να το ετοιμάσουμε όποτε επιθυμούμε!

Είναι αδύνατο να μην τραβήξει το μάτι μας σε κάποιο ταβερνάκι το καλοκαίρι, να συνοδεύει τηγανητά κολοκύθια και μελιτζάνες, όχι ότι δεν το κάνει και τους υπόλοιπους μήνες!

Όπως θα διαπιστώσουμε και παρακάτω, ξεχωρίζει για την απλότητα και την εύκολη παρασκευή του επαληθεύοντας τη γνωστή έκφραση “less is more”.

O Σεφ μας Αντώνη Θεοδωράκη προτείνει:

Τζατζίκι, το πιο διάσημο ορεκτικό

    • ½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι
    • 2 αγγούρια, κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια
    • 4 κλαδάκια άνηθος ψιλοκομμένος
    • 2 σκελίδες σκόρδο θρυμματισμένες (λιωμένες)
    • 1 κτγ ξύδι
    • 3 κτγ ελαιόλαδο
    • Αλάτι

Παρασκευή

Τοποθετούμε το γιαούρτι, το αγγούρι, τον άνηθο, το σκόρδο και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Σιγά-σιγά ρίχνουμε το ξύδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Στο τέλος, το αποθηκεύουμε στο ψυγείο για να έχει δροσερή και φρέσκια γεύση και το απολαμβάνουμε όποτε επιθυμούμε!
Μπορεί να διατηρηθεί πολλές μέρες στο ψυγείο.

Έτοιμο να το απολαύσουμε!