Ντολμαδάκια Γιαλαντζί, αγαπημένα και πατροπαράδοτα

30 April 2019

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στον ντολμά ξεκινά από τη θεά Ήρα και βρίσκεται στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, όπου η θεά απεικονίζεται να τρώει κρυφά ντολμαδάκια από την κατσαρόλα

Γραφεί η Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου
Μαγειρεύει ο Σεφ Αντώνης Θεοδωράκης

«Θρία» οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν τα ντολμαδάκια που έκαναν με τρυφερά συκόφυλλα. Αργότερα οι Τούρκοι, τα ονόμασαν ντολμαδάκια ή γιαπράκια ή γιαλαντζί

Ονομάζονται και yalanci που σημαίνει «ψεύτης» ή «ψεύτικος» στα τούρκικα· «Ψεύτικο» πιάτο επειδή ακριβώς δεν περιέχει κρέας

Κατά το Διαφωτισμό, το ντολμαδάκι χρησιμοποιείται ως μέσο παιδείας. Ο Κοραής μοίραζε ντολμαδάκια στους υπόδουλους, μέσα στα οποία είχε κρύψει ρολά χαρτί με μεταφρασμένα αποσπάσματα από έργα κορυφαίων Ευρωπαίων στοχαστών, δίνοντας θάρρος και ελπίδα στους σκλαβωμένους Έλληνες.

Επόμενο ήταν, οι ντολμάδες να κριθούν παράνομοι κάτι που αλλάζει με την απελευθέρωση της Ελλάδας και τον ντολμά να παίρνει τη θέση που του αρμόζει.

Τα ντολμαδάκια είναι ένας εξαιρετικός μεζές που μπορούν να συνοδέψουν όλα τα φαγητά μας σ’ ένα τραπέζι αλλά και μόνα τους αποτελούν ένα κυρίως πιάτο νόστιμο και απολύτως υγιεινό. Η καταγωγή του είναι από τη Μικρά Ασία, γι’ αυτό και η ονομασία γιαλαντζί. Τα έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες με τον ερχομό τους στην Ελλάδα. Σήμερα τα ντολμαδάκια είναι γνωστά σε όλη την υφήλιο.

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με άνηθο και δυόσμο

Πώς να τα φτιάξουμε:
Ακολουθεί η συνταγή του σεφ Αντώνη Θεοδωράκη

Υλικά (Μερίδες 5)

    • 60 αμπελόφυλλα
    • ½ + ½ κούπα ελαιόλαδο
    • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (όχι τα φύλλα)
    • 2 κούπες ρύζι τύπου Καρολίνα
    • 6-7 κλαδάκια άνηθος ψιλοκομμένος
    • 3 κλαδάκια φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
    • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
    • Ζωμός λαχανικών ή νερό
    • Αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μισή κούπα καυτό λάδι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε τον άνηθο, το δυόσμο, το χυμό ενός λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά. Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα σε νερό που βράζει. Μερικά (4-5) από τα φύλλα, τα στρώνουμε στη βάση της κατσαρόλας.

Βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη του φύλλου. Τυλίγουμε το κάθε φύλλο διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Τα αραδιάζουμε κυκλικά σε φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο λεμόνι και το ζωμό, μέχρι να σκεπαστούν. Βάζουμε επάνω ένα βαρύ πιάτο και τα σιγοβράζουμε για περίπου 35 λεπτά.

Τα σερβίρουμε με τζατζίκι ή στραγγιστό γιαούρτι.