Φιστίκια Αιγίνης – η «σούπερ τροφή»

7 March 2019

Ξεχωρίσαμε τα αγαπημένα μας φιστίκια Αιγίνης ή αλλιώς κελυφωτά φιστίκια όχι μόνο γιατί είναι ένας από τους πιο νόστιμους ξηρούς καρπούς αλλά κυρίως για τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν.

Γραφεί η Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου

Ξέρατε ότι:

Τα φιστίκια Αιγίνης χαρακτηρίζονται σαν μια σούπερ, συμπυκνωμένη τροφή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι από τα λίγα τρόφιμα που σε μικρή ποσότητα μας εφοδιάζουν με πληθώρα από ευεργετικά συστατικά.

Μερικά μόλις γραμμάρια καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των ημερησίων αναγκών του οργανισμού μας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως Β6, Β1, θειαμίνη, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και φυτικές ίνες.

Έχουν ακόμη αντιοξειδωτικά τα οποία μας έχουν αντι-γηραντικές ιδιότητες

Βοηθούν στη μείωση του στρες μέσω της μείωσης της υπεύθυνης ορμόνης

Η καταγωγή της φιστικιάς είναι από το Ιράν το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο (ακολουθούν ΗΠΑ, Τουρκία, Συρία)

Στην Ελλάδα καλλιεργείται η Αιγινίτικη ποικιλία με τα περίφημα φιστίκια Αιγίνης, μια από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο

Οι πρώτες φιστικιές ήρθαν στην Αίγινα στις αρχές του 19ου αιώνα

Η φιστικιά είναι ανθεκτικότερη στην ξηρασία, περισσότερο και από την ελιά

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο με παραγωγή 9.500 τόνους ετησίως

 
 
 

Το 1994 το φιστίκι Αιγίνης εντάχθηκε στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και το 1996 καταγράφηκε ως ΠΟΠ προϊόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Από το 2008 ξεκίνησε το Φεστιβάλ φιστικιού και καθιερώθηκε έκτοτε κάθε Σεπτέμβρη και αγκαλιάζεται απ’ όλο τον κόσμο.