Στους πρόποδες του μυθικού βουνού και τόπου κατοικίας του μυθικού δωδεκάθεου βρίσκονται τα απομεινάρια ενός σπουδαίου αρχαίου οικισμού, με ευρήματα τόσο της περιόδου του λαμπρού μακεδονικού βασιλείου, όσο και της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής εποχής. Στη συνέχεια σε περιμένει το γραφικό Λιτόχωρο, το χωριό με τη μοναδική ιδιαιτερότητα να είναι χτισμένο μεταξύ της θάλασσας και του ψηλότερου και διασημότερου βουνού της Ελλάδας: του Ολύμπου.

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ

 • Μουσείο και αρχαιολογικό χώρο Δίου
 • Φαράγγι Ενιπέα και σπηλιά Αγίου Διονυσίου Ολύμπου
 • Πλάκα Λιτόχωρου (παραλία)

Περιλαμβάνεται μπάνιο στη θάλασσα!

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

 • Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή

ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

 • Σημείο εκκίνησης: Λευκός Πύργος 08:00
 • Στάση 1: Ξενοδοχείο Μακεδονία Palace (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2) 08:05
 • Στάση 2: Πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) 08:15
 • Στάση 3: Σταθμός – Μοναστηρίου 18 (είσοδος ξενοδοχείου Capsis) 08:20
 • Στάση 4: The Met Hotel – 26ης Οκτωβρίου 48 (είσοδος ξενοδοχείου The Met) 08:25
 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 • 11 ώρες (4 ώρες on the road)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινούμε με το λεωφορείο της ΑΜΜΟΝ EXPRESS στις 08:00 από τον Λευκό Πύργο,
στις 08:05 από το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace,
στις 08:15 από την πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου),
στις 08:20 από τη Μοναστηρίου 18 (είσοδο ξενοδοχείου Capsis Hotel) και
στις 08:25 από την 26ης Οκτωβρίου 48 (είσοδο ξενοδοχείου The Met) με προορισμό το αρχαίο Δίον και τον μυθικό Όλυμπο.

Η διαδρομή είναι 90 χλμ. και διαρκεί περίπου 1 ½ ώρα.

Φτάνουμε στο Δίον στις 09:30 και περιηγούμαστε στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, ενώ ύστερα απολαμβάνουμε τον καφέ μας στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στον Όλυμπο, το βουνό των θεών. Εκεί, αφού επισκεφτούμε την ιστορική Παλαιά Μονή Αγ. Διονυσίου, ξεκινούμε την πεζοπορία διάρκειας 20 λεπτών στο ξακουστό φαράγγι του Ενιπέα, ως τη σπηλιά όπου μόνασε ο Άγιος Διονύσιος, στην καρδιά του δάσους.

Σταματούμε για το μεσημεριανό μας γεύμα σε ορεινό καταφύγιο του Ολύμπου με επιβλητική πανοραμική θέα στη θάλασσα, στον κάμπο της Πιερίας και στις ακτές της Χαλκιδικής.

Τελευταίος προορισμός μας η υπέροχη παραλία της Πλάκας Λιτοχώρου, όπου έχουμε ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε το μπάνιο μας.

Αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη στις 17:30, όπου και επιστρέφουμε μετά από περίπου μιάμιση ώρα στις ίδιες στάσεις από όπου ξεκινήσαμε.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ΑΠΟ 19,99€) ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μεταφορά προς και από το Δίον, τον Όλυμπο και την Πλάκα Λιτοχώρου (παραλία)
 • Αγγλόφωνος συνοδός εκδρομής
 • Βασική ταξιδιωτική ασφάλιση (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς)
 • Διευκόλυνση στη διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου για όποιον το επιθυμεί προκειμένου να αποφύγει την ουρά στο ταμείο και την ορθοστασία.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Δίου (Γενική είσοδος: 8€)
 • Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Δίου
 

ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ

H κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον, απείχε την εποχή εκείνη μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τη θάλασσα και τη διέσχιζε ο τότε ποταμός Βαφύρας. Τις πρώτες γραπτές αναφορές για το Δίον έχουμε τον 5ο αιώνα π.Χ., όμως ήταν ο Αρχέλαος Α’ που αναβάθμισε την πόλη του Δίου σε πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Ο μακεδόνας βασιλιάς επέλεξε την πόλη λόγω της σύνδεσής της με τη λατρεία των Μουσών και του Δία κι έτσι το Δίον απέκτησε στην Αρχαία Ελλάδα αίγλη εφάμιλλη με τους Δελφούς στη Στερεά Ελλάδα και την Ολυμπία στην Πελοπόννησο. Οικοδομήθηκαν ναοί, στάδιο, τείχη και τοποθετήθηκαν γλυπτά και αγάλματα, ενώ στο αρχαιοελληνικό θέατρο του Δίου ανέβασε ο τραγωδός Ευριπίδης τα έργα του, «Βάκχες» και «Αρχέλαος».

Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους το Δίον έφτασε σε μεγάλη ακμή, ενώ παράλληλα οι μεγαλύτεροι μακεδόνες βασιλιάδες τέλεσαν στην πόλη σημαντικές επινίκιες γιορτές κατά τη διάρκεια του βίου τους. Ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διοργάνωσε στην πόλη αγώνες για να ευχαριστήσει τους θεούς μετά από τη νίκη του στρατού του στην Όλυνθο της Χαλκιδικής, το 348 π.Χ. Μαζί με το γιο του Αλέξανδρο πραγματοποίησαν θυσία στο Δίον για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη τους επί των συνασπισμένων ελληνικών πόλεων-κρατών στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Την υποταγή και καταστροφή της πόλης της Θήβας το 335 π.Χ. επίσης στο Δίον γιόρτασε ο Αλέξανδρος προσφέροντας θυσία στους θεούς, προτού ξεκινήσει τη μακρά εκστρατεία του στα βάθη της Ασίας. Ένα χρόνο αργότερα, στο Δίον έστειλε ο έλληνας στρατηλάτης τους είκοσι πέντε χάλκινους ανδριάντες, έναν για κάθε νεκρό στρατιώτη της μάχης, προκειμένου να τους τιμήσει μετά την πρώτη σπουδαία νίκη του κατά των Περσών στο Γρανικό ποταμό της Μικράς Ασίας.

Έναν αιώνα αργότερα, το 220 π.Χ., το Δίον έπεσε θύμα του στρατού των Αιτωλών που λεηλάτησαν την πόλη και πυρπόλησαν το ναό του Ολυμπίου Διός, ενώ μερικά χρόνια αργότερα η πόλη υποτάχθηκε οριστικά στους Ρωμαίους. Κατά την περίοδο αυτή, το Δίον γνώρισε νέα άνθηση ως μία από τις πρωιμότερες αποικίες των νέων κατακτητών στον μακεδονικό χώρο. Ρωμαίοι πολίτες μεταφέρθηκαν ως άποικοι από την Ιταλία, η πόλη αναπτύχθηκε εμπορικά, ενώ τα μνημεία και τα αγάλματά της μεταφέρθηκαν στη Ρώμη.

Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, η κραταιά ρωμαϊκή αποικία συρρικνώθηκε και σε κεντρική της περιοχή χτίστηκε βασιλική εκκλησία στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Τη μετάβαση στη νέα θρησκεία μαρτυρεί μία δεύτερη βασιλική που χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης και μία τρίτη έξω από τα τείχη της.

Το Δίον έπεσε θύμα της εισβολής των Οστρογότθων τον 5ο αιώνα μ.Χ., γεγονός που, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες του ποταμού Βαφύρα αλλά και σεισμούς, συντέλεσε στη βαθμιαία εγκατάλειψη της πόλης και τη μεταφορά των κατοίκων της σε ασφαλέστερες περιοχές στους πρόποδες του Ολύμπου. Τον 14ο αιώνα μ.Χ. το Δίον ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Μακεδονίας και καταλήφθηκε από τους τούρκους, οι οποίοι το κατέστρεψαν στα θεμέλια. Για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα μ.Χ. τα ερείπια του Δίου, τα οποία είχαν χαθεί μέσα στην πυκνή βλάστηση και τα νερά, ταυτίστηκαν και πάλι με την αρχαία ένδοξη πόλη.

Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν στις αρχές του 1900 και μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως το ιερό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, τον μικρό ναό της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης, το αρχαιότατο ιερό της Δήμητρας, ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φιλίππου Ε΄ και ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα μ.Χ., στάδιο, την έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά, νεκροταφείο, καταστήματα, λίθινες στήλες (στο τέμενος του Δία), ωδείο, τείχη, μουσικά όργανα (όπως η ύδραυλις, αρχαίο πνευστό μουσικό όργανο) και λουτρά.

Η σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου ανταποκρίνεται κυρίως στη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο παρακείμενο μουσείο του Δίου. Σήμερα τα ερείπια της πόλης βρίσκονται σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από τη θάλασσα.

Στο Δίον λειτουργεί κάθε χρόνο έκθεση ψηφιδωτού στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου.

ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Στους πρόποδες του Ολύμπου είναι χτισμένο εκτός από τον αρχαίο οικισμό του Δίου και το όμορφο Λιτόχωρο, σημείο εκκίνησης προς την ανάβαση στο βουνό των θεών. Από το Λιτόχωρο ξεκινά το μονοπάτι που διασχίζει το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Ενιπέα με τα κρυστάλλινα νερά – τόσο καθαρά που δεν επιβιώνουν ψάρια, λόγω της έλλειψης θρεπτικών ουσιών και φυκιών, περνά από τη θέση Πριόνια, τελευταίο σημείο πρόσβασης με το αυτοκίνητο, και καταλήγει στο κεντρικό καταφύγιο του Ολύμπου, το καταφύγιο Ζολώτα. Το Λιτόχωρο αναπτύχθηκε γύρω από τη μονή που ίδρυσε ο Άγιος Διονύσιος τον 16ο αιώνα μ.Χ. κι έκτοτε εξελίχθηκε σε πατρίδα ναυτικών και πλοιοκτητών, αξιοποιώντας την ιδιότυπη ελευθερία που απολάμβανε το χωριό από τις οθωμανικές αρχές ως τόπος ορεινός.

Η ιστορική παλαιά μονή Αγίου Διονυσίου απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο και σε κοντινή απόσταση από αυτήν και βαθιά μέσα στο δάσος βρίσκεται η σπηλιά όπου μόνασε ο άγιος.

 • Θα πρέπει να βρίσκεσαι στη θέση εκκίνησης ακριβώς την ώρα που αναγράφεται στο πρόγραμμα. Το λεωφορείο δεν επιτρέπεται να παραμένει στις καθορισμένες στάσεις, παρά μόνο για επιβίβαση.
 • Ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο του Δίου δικαιούνται όλοι οι έλληνες πολίτες που διαθέτουν ενεργό κάρτα ανεργίας, οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων σχολών χωρών της Ε.Ε. με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας, οι νέοι μέχρι ηλικίας 19 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, οι κάτοχοι Κάρτας Κάρτας Αλληλεγγύης και τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.
 • Μειωμένη είσοδο στο Μουσείο του Δίου (6€) δικαιούνται όλοι οι πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. άνω των 65, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας η διαβατηρίου, όπως και οι φοιτητές χωρών εκτός της Ε.Ε.
 • Η πεζοπορία που οδηγεί στη σπηλιά του Αγίου Διονυσίου διαρκεί περίπου 20 λεπτά και απαιτεί αθλητικά υποδήματα και σχετικά καλή φυσική κατάσταση.
 • Μην ξεχάσεις αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο.
 • Παρακαλούμε να είσαι συνεπής στις καθορισμένες ώρες συνάντησης που καθορίζονται από τον συνοδό της ΑΜΜΟΝ EXPRESS, ώστε να μείνει η εκδρομή αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες.
 • Σου ευχόμαστε καλό ταξίδι και καλή διασκέδαση!
 • Μοιράσου φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία σου στην εκδρομή.
Κατέβασε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των εκδρομών μας
Κατέβασε το χάρτη της πόλης με τις στάσεις μας

Κλείσε τώρα τη συμμετοχή σου στην εκδρομή από 19,99€

Μετέωρα

Λίγα φυσικά τοπία συγκινούν τον ταξιδιώτη όσο μια επίσκεψη στα μαγευτικά Μετέωρα.

Ουρανούπολη – Άγιον Όρος

H ημερήσια εκδρομή στην Ουρανούπολη και το Άγιον Όρος σε φέρνει σε απόσταση αναπνοής από την ιερή χερσόνησο, όπου χτυπά η καρδιά του ορθόδοξου μοναστικού βίου για περισσότερους από δέκα αιώνες.

Βεργίνα – Πέλλα – Βυζαντινή Βέροια

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του λαμπρού μακεδονικού βασιλείου του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε καλούν να τους γνωρίσεις από κοντά, ζωντανεύοντας λίγη από τη χαμένη αίγλη της αρχαίας μακεδονικής πρωτεύουσας των Αιγών.

Αρχαίοι Φίλιπποι – Σπήλαιο Αλιστράτης

Επισκέψου την αρχαία πόλη όπου έγινε η κρισιμότερη μάχη στην παγκόσμια ιστορία: η επική Μάχη των Φιλίππων.