Εδώ συγκρούστηκε το δημοκρατικό με το αυτοκρατορικό πολίτευμα, από εδώ πέρασε ο μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος Β’, ο Απόστολος Παύλος αλλά και ο κατακτητής εξ ανατολών, αφήνοντας εμφανή την επιρροή του στη σύγχρονη όψη της όμορφης Καβάλας.

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ

 • Μουσείο και αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων
 • Μνημείο Λέοντα Αμφίπολης
 • Σπήλαιο Αλιστράτης
 • Καβάλα

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

 • Κάθε Δευτέρα

ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

 • Σημείο εκκίνησης: Λευκός Πύργος 08:00
 • Στάση 1: Ξενοδοχείο Μακεδονία Palace (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2) 08:05
 • Στάση 2: Πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) 08:15
 • Στάση 3: Σταθμός – Μοναστηρίου 18 (είσοδος ξενοδοχείου Capsis) 08:20
 • Στάση 4: The Met Hotel – 26ης Οκτωβρίου 48 (είσοδος ξενοδοχείου The Met) 08:25
 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 • 12 ώρες (5 ώρες on the road)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινούμε με το λεωφορείο της ΑΜΜΟΝ EXPRESS στις 08:00 από τον Λευκό Πύργο,
στις 08:05 από το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace,
στις 08:15 από την πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου),
στις 08:20 από τη Μοναστηρίου 18 (είσοδο ξενοδοχείου Capsis Hotel) και
στις 08:25 από την 26ης Οκτωβρίου 48 (είσοδο ξενοδοχείου The Met) με προορισμό την αρχαία πόλη των Φιλίππων.

Η διαδρομή είναι 160 χλμ. και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Στη διάρκειά της διαδρομής κάνουμε ολιγόλεπτη στάση στην Ασπροβάλτα για καφέ, όπως και στη θέση που είναι στημένος ο Λέοντας της Αμφίπολης, για να αποτυπώσουμε στις φωτογραφίες το μεγαλείο του.

Φτάνουμε στους αρχαίους Φιλίππους στις 11:30 και περιηγούμαστε στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, ενώ στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στην Καβάλα, για να απολαύσουμε το μεσημεριανό μας φαγητό και τη βόλτα μας στον όμορφο παραλιακό πεζόδρομο της πόλης.

Στην επιστροφή επισκεπτόμαστε το παλαιολιθικό Σπήλαιο της Αλιστράτης, με τους μοναδικούς σχηματισμούς σταλακτιτών, που εκτείνονται σε ύψος πολλών δεκάδων μέτρων.

Αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη στις 19:00, όπου και επιστρέφουμε μετά από περίπου μιάμιση ώρα στις ίδιες στάσεις από όπου ξεκινήσαμε.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ΑΠΟ 24,99€) ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μεταφορά προς και από το τους αρχαίους Φιλίππους, την Καβάλα, το σπήλαιο της Αλιστράτης και το Λέοντα της Αμφίπολης
 • Αγγλόφωνος συνοδός εκδρομής
 • Βασική ταξιδιωτική ασφάλιση (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς)
 • Διευκόλυνση στη διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου για όποιον το επιθυμεί προκειμένου να αποφύγει την ουρά στο ταμείο και την ορθοστασία.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Φιλίππων (Γενική είσοδος: 6€)
 • Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Φιλίππων
 • Η είσοδος στο παλαιολιθικό σπήλαιο της Αλιστράτης (Είσοδος για γκρουπ ενηλίκων: 8€)
 

ΑΡΧΑΙΟΙ ΦΙΛΙΠΠΟΙ

Η πόλη των Φιλίππων είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της ανατολικής Μακεδονίας, καθώς στα ρωμαϊκά χρόνια υπήρξε η σπουδαιότερη πόλη της περιοχής, χτισμένη σε πολύ στρατηγική θέση και πλούσια σε πολύτιμα μέταλλα, ξυλεία και γεωργικά προϊόντα.

Οι πρώτοι οικιστές της πόλης ήταν άποικοι από τη Θάσο, που ίδρυσαν στα 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι κάτοικοι της νεοσύστατης αποικίας ζήτησαν τη βοήθεια του ξακουστού μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β’, για να προστατευτούν από τις επιδρομές θρακικών φυλών. Ο Φίλιππος ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους, καταλαμβάνοντας και οχυρώνοντας την πόλη και δίνοντάς της το όνομά του.

Κατά την ελληνιστική περίοδο η πόλη των Φιλίππων γνώρισε ιδιαίτερη ακμή, αποκτώντας το τείχος της, το θέατρο, δημόσια οικοδομήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης έπαιξε επίσης η διέλευση από αυτήν της Εγνατίας Οδού, τον 2ο αιώνα π.Χ., που μετέτρεψε τους Φιλίππους σε σημείο αναφοράς της περιοχής.

Οι Φίλιπποι έμελλε να είναι το θέατρο των επιχειρήσεων της μάχης που άλλαξε τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας: της μάχης των Φιλίππων. Έλαβε χώρα το 42 π.Χ. μεταξύ των οπαδών του αυτοκρατορικού πολιτεύματος Οκταβιανού και Μάρκου Αντώνιου και των δημοκρατικών Βρούτου και Κάσσιου, των δολοφόνων του Ιούλιου Καίσαρα. Το ευνοϊκό αποτέλεσμα της μάχης για τους πρώτους σήμανε την εγκαθίδρυση της αυτοκρατορικής διακυβέρνησης στο μεγαλύτερο βασίλειο της εποχής, τη Ρώμη, και έτσι το πέρασμα του πολιτεύματος της δημοκρατίας στη λήθη για περισσότερους από 18 αιώνες. Μερικά χρόνια αργότερα, το 27 π.Χ., ο Οκταβιανός ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας και η πορεία των κοινωνικών συσχετισμών απέκτησε νέες βάσεις.

Μετά την επικράτησή του στη μάχη, ο Οκταβιανός μετέτρεψε τους Φιλίππους σε ρωμαϊκή αποικία, αναδεικνύοντάς την σε οικονομικό, διοικητικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Λίγα χρόνια μετά κατέφτασε στους Φιλίππους ο Απόστολος Παύλος για να φέρει το μήνυμα της νέας θρησκείας του χριστιανισμού στον κόσμο, όπου και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Λόγω της επικράτησης της νέας θρησκείας αλλά και τη μεταφορά της πρωτεύουσας του ρωμαϊκού κράτους στην Κωνσταντινούπολη, η πόλη των Φιλίππων απέκτησε νέα αίγλη, καθώς βρέθηκε κοντά στο επίκεντρο των εξελίξεων. Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, στη θέση των ρωμαϊκών κτηρίων ιδρύθηκε το συγκρότημα του ”Οκταγώνου”, καθώς και τρεις μεγαλόπρεπες βασιλικές.

Η πόλη εγκαταλείφθηκε σταδιακά από τις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα, εξαιτίας σεισμών και σλαβικών επιδρομών. Στα βυζαντινά χρόνια επέζησε ως φρούριο και κατόπιν ερημώθηκε ολοκληρωτικά με την έλευση και επικράτηση των οθωμανών, στα τέλη του 1300 μ.Χ.

Το 1962, μετά από μακρά ανασκαφική έρευνα, ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους πλήθος ευρημάτων, τα οποία εκτίθενται σήμερα στο ομώνυμο μουσείο, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο. Η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Το 2016 αποφασίστηκε η εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

ΛΕΩΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ

Ο Λέων της Αμφίπολης είναι ένα πελώριο σε μέγεθος μαρμάρινο λιοντάρι, που βρισκόταν κρυμμένο κάτω από τη λάσπη του ποταμού Νέστου για αμνημόνευτα χρόνια, ανίσχυρο και σπασμένο σε κομμάτια, ως τη στιγμή που ανακαλύφθηκε από έλληνες και άγγλους στρατιώτες κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη δεκαετία του 1910. Με συνδυασμένες προσπάθειες Η.Π.Α., Ελλάδας και ιδιωτών, το 1937 το εντυπωσιακό μνημείο αναστυλώθηκε, κι έκτοτε το λιοντάρι μπορεί να απολαμβάνει τον ήλιο, τον αέρα και το φως, θαλερό και περήφανο. Η τεχνοτροπία του γλυπτού φανερώνει ότι είναι έργο του πέμπτου ή του πρώτου μισού του 4ου αιώνα π.Χ. Ως προς τον χρόνο της ανέγερσής του, δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών, αφού κανείς από τους αρχαίους συγγραφείς δεν μνημονεύει κάτι γι’ αυτό το μνημείο.

Το σπήλαιο Αλιστράτης, ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης, συγκινεί τον επισκέπτη με τον πλούσιο διάκοσμό του που περιλαμβάνει, πέραν από τους γνωστούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και τους λεγόμενους εκκεντρίτες: αυτούς τους σπάνιους σχηματισμούς, που ακολουθούν ακανόνιστες πορείες, αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Άλλο χαρακτηριστικό του σπηλαίου είναι οι μοναδικοί μικροσκοπικοί οργανισμοί μεγέθους 3 χιλιοστών, που απαντώνται μέσα του. Οι επισκέψιμοι διάδρομοι φτάνουν το ένα χιλιόμετρο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μεταξύ άλλων εντυπωσιακούς σταλακτίτες μήκους 15 μέτρων.

ΝΕΑΠΟΛΗ – ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ – ΚΑΒΑΛΑ

Η Καβάλα άλλαξε στο πέρασμα των αιώνων τρία ονόματα: από Νεάπολη στα αρχαία χρόνια ως τον 9ο αιώνα μ.Χ. μετονομάστηκε σε Χριστούπολη έως τον 14ο αιώνα μ.Χ. και έκτοτε σε Καβάλα ως τη σημερινή εποχή. Οι πρώτες οργανωμένες κοινωνίες εμφανίστηκαν στην περιοχή γύρω στα 5.600 π.Χ. Πιο γνωστή θέση στο νομό Καβάλας για τη νεολιθική περίοδο είναι η Ντικιλί Τας (Όρθια Πέτρα στα τούρκικα), που παρουσιάζει κατοίκηση από τη Μέση Νεολιθική.

Όπως και οι αρχαίοι Φίλιπποι, έτσι και η Καβάλα – τότε Νεάπολη – είχε εξαιρετική στρατηγική θέση, συνδέοντας την ανατολή με τη δύση, καθώς διέθετε φυσικό λιμάνι, εύφορη πεδιάδα και πολύτιμα μεταλλεύματα. Η Νεάπολη ήταν σύμμαχος της πανίσχυρης Αθήνας μέχρι το 340 π.Χ., οπότε την κατέλαβε ο Φίλιππος Β΄, προσαρτώντας την στο μακεδονικό βασίλειο. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση η Νεάπολη φαίνεται ότι παρήκμασε, διατηρώντας όμως τη στρατηγική της σημασία.

To 1185 π.Χ. η πόλη – πλέον Χριστούπολη – καταστράφηκε από επιδρομή των νορμανδών και δύο αιώνες αργότερα καταλήφθηκε από τα στρατεύματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.[6] Οι οθωμανοί έχτισαν φρούριο στην περιοχή της χερσονήσου όπου βρισκόταν η ακρόπολη, στα ερείπια βυζαντινού κάστρου, με σκοπό τον έλεγχο της περιοχής και την άμυνα απέναντι στους πειρατές και τους Βενετούς.[6] Άλλα σημαντικά κτίσματα που ανεγέρθηκαν επί οθωμανικής περιόδου είναι το τέμενος του Ιμπραήμ Πασά, το Ιμαρέτ (πτωχοκομείο) και οι Καμάρες, το υδραγωγείο της Καβάλας.

Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Καβάλα γνώρισε οικονομική άνθηση καθώς μετατράπηκε σε κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας καπνού. Εδώ έλαβε χώρα η πρώτη και μεγαλύτερη εργατική απεργία στα Βαλκάνια, το έτος 1896. Η Καβάλα απελευθερώθηκε το 1913 από τον ελληνικό στόλο, κατά τη διάρκεια του Β’ βαλκανικού πολέμου.

 • Θα πρέπει να βρίσκεσαι στη θέση εκκίνησης ακριβώς την ώρα που αναγράφεται στο πρόγραμμα. Το λεωφορείο δεν επιτρέπεται να παραμένει στις καθορισμένες στάσεις, παρά μόνο για επιβίβαση.
 • Ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο των Φιλίππων δικαιούνται όλοι οι πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. άνω των 65, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας η διαβατηρίου,οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων σχολών χωρών εντός και εκτός Ε.Ε. με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας, οι νέοι μέχρι ηλικίας 18 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.
 • Μην ξεχάσεις αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο, γιατί στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων γιατί πρέπει να προστατευτείς από το δυνατό ήλιο.
 • Παρακαλούμε να είσαι συνεπής στις καθορισμένες ώρες συνάντησης που καθορίζονται από τον συνοδό της ΑΜΜΟΝ EXPRESS, ώστε να μείνει η εκδρομή στη αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες.
 • Σου ευχόμαστε καλό ταξίδι και καλή διασκέδαση!
 • Μοιράσου φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία σου στην εκδρομή.

Κατέβασε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των εκδρομών μας

Κατέβασε το χάρτη της πόλης με τις στάσεις μας

Κλείσε τώρα τη συμμετοχή σου στην εκδρομή από 24,99€

Μετέωρα

Λίγα φυσικά τοπία συγκινούν τον ταξιδιώτη όσο μια επίσκεψη στα μαγευτικά Μετέωρα.

Όλυμπος – Δίον

Aνακάλυψε το αρχαίο Δίον, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του μεγαλύτερου των Ολύμπιων θεών: του Δία.

Ουρανούπολη – Άγιον Όρος

H ημερήσια εκδρομή στην Ουρανούπολη και το Άγιον Όρος σε φέρνει σε απόσταση αναπνοής από την ιερή χερσόνησο, όπου χτυπά η καρδιά του ορθόδοξου μοναστικού βίου για περισσότερους από δέκα αιώνες.

Βεργίνα – Πέλλα – Βυζαντινή Βέροια

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του λαμπρού μακεδονικού βασιλείου του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε καλούν να τους γνωρίσεις από κοντά, ζωντανεύοντας λίγη από τη χαμένη αίγλη της αρχαίας μακεδονικής πρωτεύουσας των Αιγών.