Όλυμπος – Δίον

Εκδρομή στο μυθικό βουνό των 12 θεών του Ολύμπου, την ιστορία και τον πολιτισμό!

Η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας πόλης του Δίου συνδυάζεται με την απαράμιλλη ομορφιά στους πρόποδες του μυθικού βουνού του Ολύμπου. Η κατοικία των 12 θεών δε θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από επιβλητική, με τη φύση να γοητεύει και μια ιδιαίτερη βιοποικιλότητα να τη συνοδεύει, αποτελώντας τον πρώτο εθνικό δρυμό της Ελλάδας. Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και συνυφασμένος στενά με τη μυθολογία, αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση να ανακαλύψουμε τη μαγεία του και να συλλέξουμε καταπληκτικές εικόνες! Νιώσε τη μαγευτική αύρα περπατώντας στο φαράγγι του Ενιπέα!

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ

 • Μουσείο και αρχαιολογικό χώρο του Δίου
 • Φαράγγι Ενιπέα στον Όλυμπο – σύντομη πεζοπορία
 • Λιτόχωρο

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

 • Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) 08:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 • 8 ώρες ( 2 ώρες on the road )

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινάμε με το λεωφορείο της Ammon Express μαζί με το συνοδό-αρχαιολόγο της εκδρομής στις 08:00 από την πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) με προορισμό το Δίον.

Η διαδρομή είναι 90χλμ και διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Φτάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου όπου κάνουμε βόλτα πίσω στην ιστορία θαυμάζοντας τα διάφορα ευρήματα στο αρχαίο πάρκο. Τα μοναδικά αγάλματα, τα ψηφιδωτά και τα ποικίλα τεχνουργήματα που ήρθαν στο φως έχουν παραμείνει στη φυσική τους θέση και έτσι περνάμε από τα ίδια μονοπάτια που περπατούσαν και οι αρχαίοι Έλληνες στο παρελθόν. Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το αρχαίο θέατρο με την πολύ καλή ακουστική ήδη από την αρχαιότητα· ακόμα και σήμερα, πολλές αρχαίες τραγωδίες «αναγεννιούνται» από νέους ηθοποιούς και διάφορα φεστιβάλ κάθε χρόνο.

Έπειτα επισκεπτόμαστε το σύγχρονο μουσείο με τα διάφορα αγάλματα και ευρήματα της αρχαίας πόλης με πιο χαρακτηριστικό την «Ύδραυλις» (αρχαίο πνευστό μουσικό όργανο) καθώς και το μοναδικό ψηφιδωτό που απεικονίζει την «Έπαυλη του Διονύσου» και δεσπόζει στο διπλανό κτίριο.

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στον Όλυμπο, το βουνό των 12 Θεών και ξεκινάμε μια σύντομη πεζοπορία διάρκειας 20΄ στο περίφημο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, πάνω από το χωριό Λιτόχωρο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ενιπέας ήταν ο πιο όμορφος από τους ποτάμιους θεούς.

Η διαδρομή είναι μαγευτική, μιας και η φύση με την πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά, τις γραφικές ξύλινες γέφυρες, τις πλαγιές και τις χαράδρες σε γοητεύει. Έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη θέα «της θεϊκής περιοχής» που επιλέχθηκε προσεκτικά από τους 12 Ολύμπιους Θεούς ως κατοικία τους. Πιο συγκεκριμένα το δωδεκάθεο φημολογείται να κατοικεί στα φαράγγια βουνού, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος, όπου βρίσκονται τα παλάτια τους.

Τέλος, επισκεπτόμαστε το γραφικό Λιτόχωρο όπου και απολαμβάνουμε το μεσημεριανό μας γεύμα σε ένα όμορφο παραδοσιακό εστιατόριο του χωριού. Το Λιτόχωρο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και αποτελεί το κύριο σημείο εκκίνησης για τα διάφορα μονοπάτια πεζοπορίας του βουνού τα οποία φτάνουν μέχρι την υψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα.
Μην χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς το δεύτερο υψηλότερο βουνό στα Βαλκάνια και το πιο μυθικό όλων των εποχών!

Αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη περίπου στις 15:30μ.μ, όπου και επιστρέφουμε μετά από περίπου μία ώρα (16:30) στις ίδιες στάσεις από όπου ξεκινήσαμε.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μεταφορά από και προς τον αρχαιολογικό χώρο-μουσείο του Δίου, τον Όλυμπο και το Λιτόχωρο
 • Συνοδός-αρχαιολόγος της εκδρομής (ελληνικά/αγγλικά)
 • Βασική ταξιδιωτική ασφάλιση (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς)
 • Διευκόλυνση στη διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου για όποιον το επιθυμεί για να αποφύγει την ουρά στο ταμείο

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Η γενική είσοδος 8€ συνολικά στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο του Δίου
 • Το κόστος του γεύματος στο εστιατόριο
 • Η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Δίου

ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ

H κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον, απείχε την εποχή εκείνη μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τη θάλασσα και τη διέσχιζε ο τότε ποταμός Βαφύρας. Τις πρώτες γραπτές αναφορές για το Δίον έχουμε τον 5ο αιώνα π.Χ., όμως ήταν ο Αρχέλαος Α’ που αναβάθμισε την πόλη του Δίου σε πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Ο μακεδόνας βασιλιάς επέλεξε την πόλη λόγω της σύνδεσής της με τη λατρεία των Μουσών και του Δία κι έτσι το Δίον απέκτησε στην Αρχαία Ελλάδα αίγλη εφάμιλλη με τους Δελφούς στη Στερεά Ελλάδα και την Ολυμπία στην Πελοπόννησο. Οικοδομήθηκαν ναοί, στάδιο, τείχη και τοποθετήθηκαν γλυπτά και αγάλματα, ενώ στο αρχαιοελληνικό θέατρο του Δίου ανέβασε ο τραγωδός Ευριπίδης τα έργα του, «Βάκχες» και «Αρχέλαος».

Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους το Δίον έφτασε σε μεγάλη ακμή, ενώ παράλληλα οι μεγαλύτεροι μακεδόνες βασιλιάδες τέλεσαν στην πόλη σημαντικές επινίκιες γιορτές κατά τη διάρκεια του βίου τους. Ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διοργάνωσε στην πόλη αγώνες για να ευχαριστήσει τους θεούς μετά από τη νίκη του στρατού του στην Όλυνθο της Χαλκιδικής, το 348 π.Χ. Μαζί με το γιο του Αλέξανδρο πραγματοποίησαν θυσία στο Δίον για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη τους επί των συνασπισμένων ελληνικών πόλεων-κρατών στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Την υποταγή και καταστροφή της πόλης της Θήβας το 335 π.Χ. επίσης στο Δίον γιόρτασε ο Αλέξανδρος προσφέροντας θυσία στους θεούς, προτού ξεκινήσει τη μακρά εκστρατεία του στα βάθη της Ασίας. Ένα χρόνο αργότερα, στο Δίον έστειλε ο έλληνας στρατηλάτης τους είκοσι πέντε χάλκινους ανδριάντες, έναν για κάθε νεκρό στρατιώτη της μάχης, προκειμένου να τους τιμήσει μετά την πρώτη σπουδαία νίκη του κατά των Περσών στο Γρανικό ποταμό της Μικράς Ασίας.

Έναν αιώνα αργότερα, το 220 π.Χ., το Δίον έπεσε θύμα του στρατού των Αιτωλών που λεηλάτησαν την πόλη και πυρπόλησαν το ναό του Ολυμπίου Διός, ενώ μερικά χρόνια αργότερα η πόλη υποτάχθηκε οριστικά στους Ρωμαίους. Κατά την περίοδο αυτή, το Δίον γνώρισε νέα άνθηση ως μία από τις πρωιμότερες αποικίες των νέων κατακτητών στον μακεδονικό χώρο. Ρωμαίοι πολίτες μεταφέρθηκαν ως άποικοι από την Ιταλία, η πόλη αναπτύχθηκε εμπορικά, ενώ τα μνημεία και τα αγάλματά της μεταφέρθηκαν στη Ρώμη.

Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, η κραταιά ρωμαϊκή αποικία συρρικνώθηκε και σε κεντρική της περιοχή χτίστηκε βασιλική εκκλησία στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Τη μετάβαση στη νέα θρησκεία μαρτυρεί μία δεύτερη βασιλική που χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης και μία τρίτη έξω από τα τείχη της.

Το Δίον έπεσε θύμα της εισβολής των Οστρογότθων τον 5ο αιώνα μ.Χ., γεγονός που, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες του ποταμού Βαφύρα αλλά και σεισμούς, συντέλεσε στη βαθμιαία εγκατάλειψη της πόλης και τη μεταφορά των κατοίκων της σε ασφαλέστερες περιοχές στους πρόποδες του Ολύμπου. Τον 14ο αιώνα μ.Χ. το Δίον ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Μακεδονίας και καταλήφθηκε από τους τούρκους, οι οποίοι το κατέστρεψαν στα θεμέλια. Για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα μ.Χ. τα ερείπια του Δίου, τα οποία είχαν χαθεί μέσα στην πυκνή βλάστηση και τα νερά, ταυτίστηκαν και πάλι με την αρχαία ένδοξη πόλη.

Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν στις αρχές του 1900 και μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως το ιερό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, τον μικρό ναό της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης, το αρχαιότατο ιερό της Δήμητρας, ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φιλίππου Ε΄ και ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα μ.Χ., στάδιο, την έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά, νεκροταφείο, καταστήματα, λίθινες στήλες (στο τέμενος του Δία), ωδείο, τείχη, μουσικά όργανα (όπως η ύδραυλις, αρχαίο πνευστό μουσικό όργανο) και λουτρά.

Η σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου ανταποκρίνεται κυρίως στη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο παρακείμενο μουσείο του Δίου. Σήμερα τα ερείπια της πόλης βρίσκονται σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από τη θάλασσα.

Στο Δίον λειτουργεί κάθε χρόνο έκθεση ψηφιδωτού στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου.

ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Στους πρόποδες του Ολύμπου είναι χτισμένο εκτός από τον αρχαίο οικισμό του Δίου και το όμορφο Λιτόχωρο, σημείο εκκίνησης προς την ανάβαση στο βουνό των θεών. Από το Λιτόχωρο ξεκινά το μονοπάτι που διασχίζει το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Ενιπέα με τα κρυστάλλινα νερά – τόσο καθαρά που δεν επιβιώνουν ψάρια, λόγω της έλλειψης θρεπτικών ουσιών και φυκιών, περνά από τη θέση Πριόνια, τελευταίο σημείο πρόσβασης με το αυτοκίνητο, και καταλήγει στο κεντρικό καταφύγιο του Ολύμπου, το καταφύγιο Ζολώτα. Το Λιτόχωρο αναπτύχθηκε γύρω από τη μονή που ίδρυσε ο Άγιος Διονύσιος τον 16ο αιώνα μ.Χ. κι έκτοτε εξελίχθηκε σε πατρίδα ναυτικών και πλοιοκτητών, αξιοποιώντας την ιδιότυπη ελευθερία που απολάμβανε το χωριό από τις οθωμανικές αρχές ως τόπος ορεινός.

 • Ο συνοδός της εκδρομής θα φοράει διακριτικό της Ammon Express ώστε να μπορείτε εύκολα να τον/την διακρίνετε
 • Θα πρέπει να βρίσκεστε στη θέση εκκίνησης 10΄ νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα στο πρόγραμμα. Το λεωφορείο δεν επιτρέπεται να παραμένει στις καθορισμένες στάσεις, παρά μόνο για επιβίβαση/αποβίβαση
 • Ελεύθερη είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο του Δίου δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες που διαθέτουν ενεργό κάρτα ανεργίας, οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων σχολών χωρών εντός της Ε.Ε. με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας, οι νέοι μέχρι ηλικίας 18 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, οι κάτοχοι Κάρτας Αλληλεγγύης και τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων
 • Μειωμένη είσοδο (-50%) στον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο του Δίου δικαιούνται όλοι οι πολίτες κρατών-μελών εντός της Ε.Ε. άνω των 65, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας η διαβατηρίου, όπως και οι φοιτητές χωρών εκτός της Ε.Ε
 • Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου από 01/11 έως 31/03 ισχύει η μειωμένη είσοδος των 4€ για όλους
 • Συνίσταται να φοράτε άνετα υποδήματα για την εύκολη περιήγηση σας
 • Την καλοκαιρινή περίοδο συνίσταται η χρήση γυαλιών ηλίου, αντιηλιακού και καπέλου
 • Παρακαλούμε να είστε συνεπείς στις καθορισμένες ώρες συνάντησης που καθορίζονται από τον συνοδό της Ammon Express, ώστε να μείνει η εκδρομή αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες
 • Σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα και να έχετε μια αξέχαστη εμπειρία!
 • Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία σας στην εκδρομή!

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ