Μετέωρα

Λίγα φυσικά τοπία συγκινούν τον ταξιδιώτη όσο μια επίσκεψη στα μαγευτικά Μετέωρα.

Οι πελώριοι βράχοι που με τον όγκο και το ύψος τους προκαλούν ίλιγγο, καθώς ξεπροβάλλουν απότομοι στην άκρη μιας μεγάλης πεδιάδας διακόπτοντας τη συνέχεια του ομαλού εδάφους σα να ήταν ψεύτικοι, αποτελούν ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να δεις από κοντά. Επιπλέον, η ανθρώπινη παρέμβαση στο σχεδόν απόκοσμο τοπίο είναι εξίσου εντυπωσιακή: τα μοναστήρια που χτίστηκαν στα πιο ψηλά σημεία των βράχων, μοιάζουν να αιωρούνται μεταξύ γης και ουρανού, μεταξύ στοιχείου ανθρώπινου και θεϊκού. Το 1989 τα Μετέωρα συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ζήσε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ

 • Δύο από τις έξι Ιερές Μονές των Μετεώρων
 • Περιοχή Καστράκι ( Στάση για φαγητό με θέα τους βράχους των Μετεώρων )

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

 • Κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή

ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

 • Σημείο εκκίνησης: Λευκός Πύργος (Είσοδος) 08:00
 • Στάση 1: Ξενοδοχείο Μακεδονία Palace 08:05
 • Στάση 2: Πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) 08:15
 • Στάση 3: Ξενοδοχείο Capsis 08:20
 • Στάση 4: Ξενοδοχείο The Met 08:25

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 • 11 ώρες (6 ώρες on the road)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινούμε με το λεωφορείο της Ammon Express

στις 08:00 από τον Λευκό Πύργο,

στις 08:05 από το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace,

στις 08:15 από την πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου),

στις 08:20 από το ξενοδοχείο Capsis και

στις 08:25 από το ξενοδοχείο The Met με προορισμό τα Μετέωρα.

Η διαδρομή είναι 230 χλμ. και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Στη διάρκειά της κάνουμε στάση μισής ώρας για καφέ και ξεκούραση.

Φτάνουμε στα Μετέωρα περίπου στις 12:30 και επισκεπτόμαστε δύο από τις έξι εν λειτουργία Ιερές Μονές, αναλόγως των ωραρίων λειτουργίας της κάθε μονής:

 • τη γυναικεία μονή Αγίου Στεφάνου με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και την υπέροχη θέα στην πόλη της Καλαμπάκας, στον ποταμό Ληθαίο και στον κάμπο,
 • τη μονή Αγίας Τριάδας στον πιο απόκρημνο βράχο των Μετεώρων, μέσω σκαλιών διανοιγμένων μέσα στην πέτρα,
 • τη γυναικεία μονή Ρουσάνου με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες της μικρής εκκλησίας, και το κατάφυτο μονοπάτι που οδηγεί σε αυτήν,
 • τη μονή Βαρλαάμ με τις πολύτιμες σωζόμενες τοιχογραφίες του αγιογράφου Φράγκου Κατελάνου και, μεταξύ άλλων, το ξύλινο βαρέλι χωρητικότητας δεκατριών τόνων,
 • τη μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος μονή των Μετεώρων, ή
 • τη μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, με τις τοιχογραφίες του διάσημου αγιογράφου Θεοφάνη Κρη και το μπαλκόνι της οποίας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους πελώριους βράχους.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας η αποβίβαση και η επιβίβαση πραγματοποιείται στις εισόδους των Ιερών Μονών.

Επίσης, σταματούμε να θαυμάσουμε την υπέροχη πανοραμική θέα των Ιερών Μονών από ψηλά.

Στη συνέχεια απολαμβάνουμε ελληνικό παραδοσιακό φαγητό στην περιοχή Καστράκι, δίπλα στην πόλη της Καλαμπάκας με μόνιμη θέα τα επιβλητικά Μετέωρα.

Αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη στις 15:30 όπου στο δρόμο της επιστροφής κάνουμε μία τελευταία στάση για καφέ και ξεκούραση. Επιστρέφουμε περίπου στις 19:00 στις ίδιες στάσεις από όπου ξεκινήσαμε.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μεταφορά προς και από τα Μετέωρα
 • Αγγλόφωνος συνοδός εκδρομής
 • Βασική ταξιδιωτική ασφάλιση (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς)

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Το εισιτήριο επίσκεψης σε κάθε μονή, το οποίο κοστίζει 3 ευρώ ανά μονή για όλους τους επισκέπτες πλην εκείνων με ελληνική υπηκοότητα και πληρώνεται απ’ ευθείας στην είσοδο.
 • Η ξενάγηση στις μονές των Μετεώρων.
 • Το κόστος του γεύματος στο εστιατόριο.

Ένα υπεραιωνόβιο σύμπλεγμα τεράστιων βράχων από ψαμμίτη ορθώνεται στη βορειοδυτική Θεσσαλία. Στο τέλος της θεσσαλικής πεδιάδας, ανάμεσα στο βουνό Χάσια και την οροσειρά της Πίνδου, τα Μετέωρα αποτελούν τοπίο εξαίρετου φυσικού κάλλους και ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν τη μοναδικότητα των έργων της φύσης και του ανθρώπου. Στους πρόποδες τους βρίσκεται η πόλη της Καλαμπάκας.

Στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών οι βράχοι πήραν τη σημερινή τους μορφή με τη συνεχή διάβρωσή τους από ανέμους και βροχές, καθώς και λόγω άλλων γεωλογικών μεταβολών. Σημερινές μελέτες δείχνουν ότι τα Μετέωρα σχηματίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια. Περιέργως, η ελληνική μυθολογία που έδινε μια πλούσια ερμηνεία για τόσα φυσικά φαινόμενα και φανταζόταν από μια όμορφη γυναίκα να κατοικεί σε κάθε δέντρο και να λούζεται στα νερά των ποταμών, δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη δημιουργία του φυσικού τοπίου των Μετεώρων. Ούτε οι αρχαίοι έλληνες ούτε και κάποιος ξένος ιστορικός είχαν προσπαθήσει να λύσουν το αίνιγμα του σχηματισμού των επιβλητικών βράχων μέχρι και την πρώτη χιλιετία μ.Χ. Από τότε αρχίζει μια δημιουργείται ένα δυναμικό κέντρο της βυζαντινής μοναστικής ζωής.

Το όνομα «Μετέωρα» περιγράφει πιστά το τοπίο της περιοχής, καθώς τα μοναστήρια που είναι χτισμένα πάνω στους βράχους μοιάζουν να αιωρούνται στο κενό, μεταξύ γης και ουρανού. Τα Μετέωρα πήραν το όνομά τους από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ασκητή που έχτισε τη μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (το «Μεγάλο Μετέωρο») στον ψηλότερο από τους βράχους, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344 μ.Χ.

Οι πρώτοι ασκητές άρχισαν να κατοικούν στα Μετέωρα στα τέλη του 900 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρώτος εξ αυτών ήταν ο μοναχός Βαρνάβας, ο οποίος ίδρυσε τη Σκήτη του Αγίου Πνεύματος. Στις αρχές του 1000 μ.Χ. ακολούθησε η ίδρυση της Σκήτης της Μεταμορφώσεως από τον Κρητικό μοναχό Ανδρόνικο, ενώ έναν αιώνα αργότερα είχε πλέον συγκροτηθεί στο χώρο των Μετεώρων μια μικρή ασκητική πολιτεία. Το πρώτο κέντρο λατρείας της ήταν ο ναός της Θεοτόκου που αποτελούσε το “Κυριακό” ή “Πρωτάτο”, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται νότια του βράχου της Δούπιανης.

Τα πρώτα μοναστήρια κτίστηκαν με μεγάλη δεξιοτεχνία κατά τον 14ο αιώνα μ.Χ., ενώ έως και τον 15ο αιώνα τα Μετέωρα διήνυσαν μεγάλη ακμή μοναχισμού και ο αριθμός των μοναστηριών έφτασε τα 24. Κατόπιν, στα χρόνια της παρακμής και πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας η μοναστική ζωή στα Μετέωρα σημείωσε ύφεση, ωστόσο από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως τον 16ο αιώνα μ.Χ., η μοναστική πολιτεία των Μετεώρων πέρασε ξανά σε περίοδο ακμής. Νέες μονές και κτίσματα ιδρύθηκαν, τα οποία κοσμήθηκαν με αγιογραφίες απαράμιλλης τέχνης. Οι ναοί των Μετεώρων είναι φιλοτεχνημένοι με τοιχογραφίες μοναχών, ιερέων αλλά και σπουδαίων αγιογράφων της εποχής εκείνης, όπως του Θεοφάνη Στρελίτζα και του Φράγκου Κατελάνου.

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, τα μοναστήρια αποτελούσαν, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής, τόπο ασφαλή για τους μοναχούς, οι οποίοι διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και της μεταβυζαντινής τέχνης. Η παρακμή άρχισε από τον 17ο αιώνα μ.Χ., με αποτέλεσμα ένα-ένα τα μοναστήρια να ερημώσουν. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία τα 6 από τα 24 και τα υπόλοιπα να είναι ακατοίκητα κι ερημωμένα. Πολλές από τις μονές, επίσης, δεν διέφυγαν της σύλησης από το στρατό του επαναστατημένου Αλή Πασά των Ιωαννίνων, στις αρχές του 1800 μ.Χ.

Για αιώνες, η ανάβαση στα μοναστήρια γινόταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυ και αργότερα με ανεμόσκαλες. Σήμερα, οι προσκυνητές και οι επισκέπτες μπορούν να ανεβαίνουν στις μονές με ασφάλεια και άνεση, χρησιμοποιώντας τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια από τη δεκαετία του 1920.

Αγαπημένος τόπος για αναρριχητές, τα Μετέωρα σήμερα φιλοξενούν λάτρεις του αθλήματος από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι βρίσκουν στο σημείο εκατοντάδες μέτρα κάθετου βράχου όπου και μπορούν να εξασκήσουν το αγαπημένο τους σπορ.

Οι έξι επισκέψιμες Ιερές Μονές σήμερα είναι οι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Βαρλαάμ (αντρικές) και οι Ιερές Μονές Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου (γυναικείες). Στα Μετέωρα σώζονται θησαυροί, κειμήλια και πολλά έργα μικροτεχνίας, όπως το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου. Το 1989 τα Μετέωρα συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 • Ο συνοδός της εκδρομής θα φοράει διακριτικό της Ammon Express ώστε να είναι εύκολο να τον διακρίνεις.
 • Το λεωφορείο δεν επιτρέπεται να παραμένει στις καθορισμένες στάσεις, παρά μόνο για επιβίβαση.
 • Θα πρέπει να βρίσκεσαι στη θέση εκκίνησης 10’ νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα στο πρόγραμμα.
 • Οι μονές έχουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που απαγορεύουν την είσοδο στους άρρενες επισκέπτες με σορτς και στις γυναίκες με αμάνικες μπλούζες.
 • Η προσέγγιση στις μονές γίνεται μέσω σκαλοπατιών και απαιτεί άνετα υποδήματα.
 • Παρακαλούμε να είσαι συνεπής στις καθορισμένες ώρες συνάντησης που καθορίζονται από τον συνοδό της Ammon Express, ώστε να μείνει η εκδρομή στα Μετέωρα αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες.
 • Σου ευχόμαστε καλό ταξίδι και καλή διασκέδαση!
 • Μοιράσου φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία σου στην εκδρομή.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΑΡΤΗΣ ΣΤΑΣΕΩΝ