Μετέωρα

Ο τόπος όπου το θείο στοιχείο συναντάει το θαύμα της φύσης

Θεόρατοι βράχοι, μοναστήρια που «αιωρούνται» και όμορφα μονοπάτια συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο που ο καθένας πρέπει να γνωρίσει. Η απόκοσμη σχεδόν μοναστική πολιτεία με τα μοναστήρια σκαρφαλωμένα στις παρυφές των εντυπωσιακών απόκρημνων ορεινών όγκων, σε καλεί να ανακαλύψεις το μεγαλείο της φύσης. Η γη συναντά τον ουρανό, η ανθρώπινη παρέμβαση το θεϊκό στοιχείο και ο επισκέπτης βρίσκει την ψυχική ηρεμία και πνευματική γαλήνη που πηγάζει αέναα από την ατμόσφαιρα. Εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στα Μετέωρα κάθε χρόνο για να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Το 1988 τα Μετέωρα συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ζήσε αυτή τη μοναδική εμπειρία!

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ

 • Δύο από τις έξι Ιερές Μονές των Μετεώρων
 • Περιοχή Καστράκι Καλαμπάκας (Στάση για φαγητό με θέα τους βράχους των Μετεώρων)

Οι μονές έχουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που απαγορεύουν την είσοδο στους άνδρες επισκέπτες με σορτς και στις γυναίκες με αμάνικες μπλούζες.
Για την είσοδο στα μοναστήρια οι γυναίκες χρειάζονται φούστα/μακρύ φόρεμα.

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

 • Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) 08:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 • 11 ώρες (6 ώρες on the road)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινάμε με το λεωφορείο της Ammon Express μαζί με το συνοδό-αρχαιολόγο της εκδρομής,

στις 08:00 από την πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) με προορισμό τα Μετέωρα.

Η διαδρομή είναι 230χλμ. και διαρκεί περίπου 3 ώρες. Στη διάρκειά της κάνουμε στάση 20΄ για καφέ και ξεκούραση.

Φτάνουμε στα Μετέωρα περίπου στις 12:30, το εντυπωσιακό αυτό σύμπλεγμα τεράστιων απόκρημνων βράχων από ψαμμίτη, που ορθώνονται κοντά στα πρώτα υψώματα της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, της Πίνδου (η σπονδυλική στήλη τη Ελλάδας). Επισκεπτόμαστε δύο από τις έξι σε λειτουργία Ιερές Μονές, ανάλογα με το ωράριο της κάθε μονής*:

 • τη γυναικεία μονή Αγίου Στεφάνου με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και την υπέροχη θέα στην πόλη της Καλαμπάκας, στον ποταμό Ληθαίο και στον κάμπο,
 • τη μονή Αγίας Τριάδας στον πιο απόκρημνο βράχο των Μετεώρων, μέσω σκαλιών διανοιγμένων μέσα στην πέτρα,
 • τη γυναικεία μονή Ρουσάνου με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες της μικρής εκκλησίας, και το κατάφυτο μονοπάτι που οδηγεί σε αυτήν,
 • τη μονή Βαρλαάμ με τις πολύτιμες σωζόμενες τοιχογραφίες του αγιογράφου Φράγκου Κατελάνου και, μεταξύ άλλων, το ξύλινο βαρέλι χωρητικότητας δεκατριών τόνων,
 • τη μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο που είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος μονή των Μετεώρων,
 • τη μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, με τις τοιχογραφίες του διάσημου αγιογράφου Θεοφάνη Κρη και το μπαλκόνι της οποίας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τους πελώριους βράχους.

*Κάθε Δευτέρα επισκεπτόμαστε τις μονές Βαρλαάμ και Ρουσάνου, κάθε Τετάρτη και Κυριακή τις μονές Αγίου Στεφάνου και Βαρλαάμ και κάθε Παρασκευή τις μονές Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου.

Τα μοναστήρια χτισμένα στις κορυφές των βράχων, αποτελούν το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα στην Ελλάδα, το οποίο έπεται του Αγίου όρους. Από τα είκοσι τέσσερα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο τα έξι, τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στο ενδιάμεσο, σταματάμε να θαυμάσουμε την υπέροχη πανοραμική θέα των Ιερών Μονών από ψηλά και να απαθανατίσουμε τη μαγεία του τοπίου. Το άγριο απροσπέλαστο τοπίο με τους ογκόλιθους ηλικίας 65 εκατομμυρίων χρόνων και άνω, είναι τουλάχιστον επιβλητικό ενώ παράλληλα έχει κάτι το απόκοσμο και θεϊκό καθώς ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να ερμηνευτεί η δημιουργία του.

Στη συνέχεια απολαμβάνουμε το ελληνικό παραδοσιακό μας γεύμα στην περιοχή Καστράκι, δίπλα στην πόλη της Καλαμπάκας με μόνιμη θέα τα επιβλητικά Μετέωρα.

Αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη στις 15:30μ.μ και στο δρόμο της επιστροφής κάνουμε μία τελευταία στάση διάρκειας 20΄ για καφέ και ξεκούραση. Επιστρέφουμε περίπου στις 19:00μ.μ στις ίδιες στάσεις από όπου ξεκινήσαμε.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μεταφορά προς και από τα Μετέωρα
 • Συνοδός-αρχαιολόγος της εκδρομής (ελληνικά/αγγλικά)
 • Βασική ταξιδιωτική ασφάλιση (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς)

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Το εισιτήριο επίσκεψης σε κάθε μονή, κοστίζει 3€ για όλους τους επισκέπτες (μόνο με μετρητά), εκτός αυτών με ελληνική υπηκοότητα που δικαιούνται δωρεάν είσοδο
 • Η ξενάγηση στις μονές των Μετεώρων.
 • Το κόστος του γεύματος στο εστιατόριο.

Οι μονές έχουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που απαγορεύουν την είσοδο στους άνδρες επισκέπτες με σορτς και στις γυναίκες με αμάνικες μπλούζες.

Ένα υπεραιωνόβιο σύμπλεγμα τεράστιων βράχων από ψαμμίτη ορθώνεται στη βορειοδυτική Θεσσαλία. Στο τέλος της θεσσαλικής πεδιάδας, ανάμεσα στο βουνό Χάσια και την οροσειρά της Πίνδου, τα Μετέωρα αποτελούν τοπίο εξαίρετου φυσικού κάλλους και ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν τη μοναδικότητα των έργων της φύσης και του ανθρώπου. Στους πρόποδες τους βρίσκεται η πόλη της Καλαμπάκας.

Στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών οι βράχοι πήραν τη σημερινή τους μορφή με τη συνεχή διάβρωσή τους από ανέμους και βροχές, καθώς και λόγω άλλων γεωλογικών μεταβολών. Σημερινές μελέτες δείχνουν ότι τα Μετέωρα σχηματίσθηκαν περίπου πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια. Περιέργως, η ελληνική μυθολογία που έδινε μια πλούσια ερμηνεία για τόσα φυσικά φαινόμενα και φανταζόταν από μια όμορφη γυναίκα να κατοικεί σε κάθε δέντρο και να λούζεται στα νερά των ποταμών, δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη δημιουργία του φυσικού τοπίου των Μετεώρων. Ούτε οι αρχαίοι έλληνες ούτε και κάποιος ξένος ιστορικός είχαν προσπαθήσει να λύσουν το αίνιγμα του σχηματισμού των επιβλητικών βράχων μέχρι και την πρώτη χιλιετία μ.Χ. Από τότε αρχίζει μια δημιουργείται ένα δυναμικό κέντρο της βυζαντινής μοναστικής ζωής.

Το όνομα «Μετέωρα» περιγράφει πιστά το τοπίο της περιοχής, καθώς τα μοναστήρια που είναι χτισμένα πάνω στους βράχους μοιάζουν να αιωρούνται στο κενό, μεταξύ γης και ουρανού. Τα Μετέωρα πήραν το όνομά τους από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ασκητή που έχτισε τη μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (το «Μεγάλο Μετέωρο») στον ψηλότερο από τους βράχους, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344 μ.Χ.

Οι πρώτοι ασκητές άρχισαν να κατοικούν στα Μετέωρα στα τέλη του 900 μ.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, ο πρώτος εξ αυτών ήταν ο μοναχός Βαρνάβας, ο οποίος ίδρυσε τη Σκήτη του Αγίου Πνεύματος. Στις αρχές του 1000 μ.Χ. ακολούθησε η ίδρυση της Σκήτης της Μεταμορφώσεως από τον Κρητικό μοναχό Ανδρόνικο, ενώ έναν αιώνα αργότερα είχε πλέον συγκροτηθεί στο χώρο των Μετεώρων μια μικρή ασκητική πολιτεία. Το πρώτο κέντρο λατρείας της ήταν ο ναός της Θεοτόκου που αποτελούσε το “Κυριακό” ή “Πρωτάτο”, ο οποίος σώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται νότια του βράχου της Δούπιανης.

Τα πρώτα μοναστήρια κτίστηκαν με μεγάλη δεξιοτεχνία κατά τον 14ο αιώνα μ.Χ., ενώ έως και τον 15ο αιώνα τα Μετέωρα διήνυσαν μεγάλη ακμή μοναχισμού και ο αριθμός των μοναστηριών έφτασε τα 24. Κατόπιν, στα χρόνια της παρακμής και πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας η μοναστική ζωή στα Μετέωρα σημείωσε ύφεση, ωστόσο από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως τον 16ο αιώνα μ.Χ., η μοναστική πολιτεία των Μετεώρων πέρασε ξανά σε περίοδο ακμής. Νέες μονές και κτίσματα ιδρύθηκαν, τα οποία κοσμήθηκαν με αγιογραφίες απαράμιλλης τέχνης. Οι ναοί των Μετεώρων είναι φιλοτεχνημένοι με τοιχογραφίες μοναχών, ιερέων αλλά και σπουδαίων αγιογράφων της εποχής εκείνης, όπως του Θεοφάνη Στρελίτζα και του Φράγκου Κατελάνου.

Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, τα μοναστήρια αποτελούσαν, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής, τόπο ασφαλή για τους μοναχούς, οι οποίοι διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και της μεταβυζαντινής τέχνης. Η παρακμή άρχισε από τον 17ο αιώνα μ.Χ., με αποτέλεσμα ένα-ένα τα μοναστήρια να ερημώσουν. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία τα 6 από τα 24 και τα υπόλοιπα να είναι ακατοίκητα κι ερημωμένα. Πολλές από τις μονές, επίσης, δεν διέφυγαν της σύλησης από το στρατό του επαναστατημένου Αλή Πασά των Ιωαννίνων, στις αρχές του 1800 μ.Χ.

Για αιώνες, η ανάβαση στα μοναστήρια γινόταν με σκαλωσιές στηριγμένες σε δοκάρια σφηνωμένα μέσα στους βράχους, με δίχτυ και αργότερα με ανεμόσκαλες. Σήμερα, οι προσκυνητές και οι επισκέπτες μπορούν να ανεβαίνουν στις μονές με ασφάλεια και άνεση, χρησιμοποιώντας τις σκάλες που λαξεύτηκαν στα βράχια από τη δεκαετία του 1920.

Αγαπημένος τόπος για αναρριχητές, τα Μετέωρα σήμερα φιλοξενούν λάτρεις του αθλήματος από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι βρίσκουν στο σημείο εκατοντάδες μέτρα κάθετου βράχου όπου και μπορούν να εξασκήσουν το αγαπημένο τους σπορ.

Οι έξι επισκέψιμες Ιερές Μονές σήμερα είναι οι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Βαρλαάμ (αντρικές) και οι Ιερές Μονές Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου (γυναικείες). Στα Μετέωρα σώζονται θησαυροί, κειμήλια και πολλά έργα μικροτεχνίας, όπως το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίου Στεφάνου. Το 1989 τα Μετέωρα συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 • Ο συνοδός-αρχαιολόγος της εκδρομής θα φοράει διακριτικό της Ammon Express ώστε να είναι εύκολο να τον διακρίνετε
 • Θα πρέπει να βρίσκεστε στη θέση εκκίνησης 10΄ νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα στο πρόγραμμα. Το λεωφορείο δεν επιτρέπεται να παραμένει στις καθορισμένες στάσεις, παρά μόνο για επιβίβαση/αποβίβαση
 • Οι μονές έχουν αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες που απαγορεύουν την είσοδο στους άνδρες επισκέπτες με σορτς και στις γυναίκες με αμάνικες μπλούζες. Για την είσοδο στα μοναστήρια οι γυναίκες χρειάζονται φούστα/μακρύ φόρεμα.
 • Η προσέγγιση στις μονές γίνεται μέσω σκαλοπατιών και συνιστάται να φοράτε άνετα υποδήματα
 • Την καλοκαιρινή περίοδο συνίσταται η χρήση γυαλιών ηλίου, αντιηλιακού και καπέλου
 • Παρακαλούμε να είστε συνεπείς στις καθορισμένες ώρες συνάντησης που καθορίζονται από τον συνοδό της Ammon Express, ώστε να μείνει η εκδρομή στα Μετέωρα αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες
 • Σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα και να έχετε μια αξέχαστη εμπειρία!
 • Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία σας στην εκδρομή!

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ