Βεργίνα – Πέλλα

Ταξίδι ιστορίας στο Μακεδονικό Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄

Γνώρισε από κοντά την αυτοκρατορική πρωτεύουσα, την αρχαία πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος, στην οποία κλήθηκε ο Αριστοτέλης για να τον διδάξει. Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του λαμπρού Μακεδονικού Βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του πατέρα του, του Φιλίππου Β’, όπως περιγράφονται από τον Ηρόδοτο, σε καλούν σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία. Η εκδρομή σε ταξιδεύει στην αρχαιοελληνική, τη βυζαντινή και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία ζωντανεύοντας τη χαμένη αίγλη των Αιγών, της πρώτης πόλης των Μακεδόνων. Ανακάλυψε το μουσείο των Αιγών, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με φόντο το φυσικό κάλλος της περιοχής και με τη θέα του μακεδονικού κάμπου να ταξιδεύει το βλέμμα ως την άκρη του ορίζοντα.

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ

 • Μουσείο και αρχαιολογικό χώρο Πέλλας
 • Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών (Μουσείο Βεργίνας)

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

 • Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) 08:00

ΜΕΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 • 8 ώρες (3 ώρες on the road)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινάμε με το λεωφορείο της Ammon Express μαζί με το συνοδό-αρχαιολόγο της εκδρομής,

στις 08:00 από την πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) με προορισμό τη Πέλλα.

Η διαδρομή είναι 50 χλμ. και διαρκεί περίπου 45’.

Φτάνουμε στην Πέλλα, η οποία κατά την αρχαιότητα ήταν λιμάνι, όπου επισκεπτόμαστε το σύγχρονο μουσείο, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο με τα μοναδικά ψηφιδωτά. Στον αρχαιολογικό χώρο ξεχωρίζουμε την αγορά της πόλης, το μωσαϊκό της «Αρπαγής της Ελένης» και το μωσαϊκό της «Αμαζονομαχίας» (μάχη των Αμαζόνων). Στο μουσείο, παρατηρούμε αντικείμενα από την καθημερινότητα των ανθρώπων· χαρακτηριστικές ενδείξεις για τον τρόπο ζωής κατά την αρχαιότητα.

Κατόπιν φτάνουμε στη Βεργίνα και επισκεπτόμαστε το Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών, που βρίσκεται στα όρια του χωριού. Η χαρακτηριστική χρυσή λάρνακα με τα αποτεφρωμένα απομεινάρια του Φίλιππου Β’ φέρει τον δεκαέξι ακτινών ήλιο, σύμβολο της Μακεδονίας. Το Άστρο της Βεργίνας, το οποίο είναι χαρακτηριστικό σύμβολο της Δυναστείας των Αργεάδων (του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου) βρέθηκε με τις ανασκαφές που έφεραν στο φως το βασιλικό τάφο του πατέρα του. Οι 4 ακτίνες αντιπροσωπεύουν τα 4 στοιχεία της φύσης και οι υπόλοιπες 12 αντιπροσωπεύουν τους 12 Θεούς του Ολύμπου. Θαυμάστε το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς που φόρεσε ο Φίλιππος Β΄ στην ταφική πυρά, στρατιωτικές πανοπλίες, διάφορα κτερίσματα, άλλους τάφους που ήρθαν στο φως και ένα μικρό ιερό, το Ηρώον.

Στη συνέχεια απολαμβάνουμε το μεσημεριανό μας γεύμα σε εστιατόριο με ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις.

Αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη περίπου στις 15:30, όπου και επιστρέφουμε μετά από περίπου μία ώρα (16:30) στις ίδιες στάσεις από όπου ξεκινήσαμε.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μεταφορά προς και από το Μουσείο της Βεργίνας και της Πέλλας.
 • Συνοδός-αρχαιολόγος της εκδρομής (ελληνικά/αγγλικά)
 • Βασική ταξιδιωτική ασφάλιση (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς)
 • Διευκόλυνση στη διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου για όποιον το επιθυμεί προκειμένου να αποφύγει την ουρά στο ταμείο

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Η είσοδος στο μουσείο της Βεργίνας (12€) και στο μουσείο και αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας (8€)
 • Η ξενάγηση στο μουσείο της Βεργίνας και στο μουσείο και αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας
 • Το κόστος του γεύματος στο εστιατόριο

ΒΕΡΓΙΝΑ

Αιγές ονομαζόταν η πρωτεύουσα του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας. Η πόλη ιδρύθηκε από τον Περδίκκα Α’, τον πρώτο βασιλιά των Μακεδόνων, στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. και αναπτύχθηκε σημαντικά στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., όταν βασιλιάς του μακεδονικού βασιλείου ήταν ο Αλέξανδρος Α’. Στα τέλη του ίδιου αιώνα, κατά τη βασιλεία του Αρχέλαου Α’, οι Αιγές φιλοξένησαν διάσημους καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους της εποχής, που εμπνεύστηκαν και ομόρφυναν με τα έργα τους την πόλη. Μεταξύ αυτών, ο ζωγράφος Ζεύξις διακόσμησε με τις υπέροχες τοιχογραφίες του το βασιλικό ανάκτορο και ο τραγωδός Ευριπίδης συνέθεσε στις Αιγές τις τελευταίες τραγωδίες του: τον «Αρχέλαο» και τις «Βάκχες».

Ο Φίλιππος Β’, βασιλιάς των Μακεδόνων, και οι Αιγές τον επόμενο αιώνα έφτασαν στο απόγειο της ακμής τους. Ο ένδοξος βασιλιάς και πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου κάλεσε στην αυλή του παλατιού του διανοούμενους από όλη την Ελλάδα, ενώ προχώρησε στην κατασκευών νέων λαμπρών οικοδομημάτων που αναβάθμισαν σημαντικά την αισθητική της πόλης. Παρ’ ότι νέα πρωτεύουσα των Μακεδόνων είχε ανακηρυχθεί η Πέλλα ήδη από την εποχή του βασιλιά Αρχέλαου Α’ και η μεγάλη θρησκευτική γιορτή προς τιμήν του Δία είχε μεταφερθεί στο Δίον, οι Αιγές παρέμειναν ο τόπος ταφής των βασιλέων και πραγματοποίησης των ιερών τελετών και των μεγάλων γιορτών του μακεδονικού βασιλείου.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε από τις Αιγές την εκστρατεία του το 334 π.Χ. για την κατάκτηση σχεδόν όλου του ως τότε γνωστού κόσμου. Τις πολύχρυσες Αιγές διάλεξε, επίσης, ο μεγάλος στρατηλάτης ως τόπο ταφής του δολοφονημένου πατέρα του, του Φιλίππου Β’, δύο χρόνια νωρίτερα, το 336 π.Χ., σε μία μεγαλειώδη νεκρώσιμη τελετή προς τιμήν του. Οι Αιγές συνέχισαν να ακμάζουν για δύο αιώνες ακόμη, ενώ εξακολούθησαν να κατοικούνται έως και μετά την κατάκτησή τους από τους Ρωμαίους, το 168 π.Χ., μέχρι να πέσουν τελικά στη λήθη του χρόνου.

Το όνομα Βεργίνα δόθηκε στην περιοχή δύο χιλιετίες αργότερα, το 1923, προς τιμήν της θρυλικής βασίλισσας Βεργίνας, της τελευταίας Ελληνίδας ηγεμόνος της περιοχής και γόνου της οικογένειας των Παλαιολόγων, πριν από την οριστική άλωση της Βέροιας από τους Οθωμανούς το 1433. Η σύγχρονη κωμόπολη της Βεργίνας κατοικήθηκε από ντόπιους και πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Βουλγαρίας, σε απόσταση αναπνοής από τα θεμέλια του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου. Κάτω από τα πόδια των νέων κατοίκων της περιοχής, εν αγνοία όλων, βρισκόταν κρυμμένος μεταξύ άλλων ο τάφος ενός από τους μεγαλύτερους βασιλείς της Μακεδονίας, αλλά και όλου του αρχαιοελληνικού κόσμου, περιμένοντας να ξανάρθει στο φως μετά από είκοσι τρεις αιώνες.

Η ιστορική στιγμή για την παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα έφτασε το 1977 και 1978 όταν, κατά την ανασκαφή που διηύθυνε ο καθηγητής αρχαιολογίας Μανόλης Ανδρόνικος, ανακαλύφθηκαν ασύλητοι, ανέγγιχτοι από κάποιο ανθρώπινο άπληστο χέρι, πρώτα ο τάφος του Φιλίππου Β’ κι ύστερα ο τάφος του εγγονού του και γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρου Δ’. Τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαν τραγικό τέλος: ο Φίλιππος μαχαιρώθηκε και ο Αλέξανδρος Δ’ δηλητηριάστηκε από σφετεριστές του θρόνου. Οι τάφοι τους άφησαν ως παρακαταθήκη στους σύγχρονους καιρούς ένα δείγμα από τη λαμπρότητα της εποχής κατά την οποία έζησαν οι δύο Μακεδόνες βασιλείς, διασώζοντας και προβάλλοντας την πάλαι ποτέ αίγλη του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας.

Το «Αστέρι της Βεργίνας» – ο δεκαεξάκτινος ήλιος και σύμβολο της μακεδονικής δυναστείας – βρίσκεται επάνω στην αριστοτεχνική λάρνακα που περιείχε τα αποτεφρωμένα απομεινάρια του Φιλίππου Β’. Πρόκειται για το συγκλονιστικότερο εύρημα των ανασκαφών, η οποία συνεχίζεται ως σήμερα, και έφερε στην επιφάνεια μεγάλο αριθμό κτερισμάτων από χρυσό. Μαζί και τη μικρότερη λάρνακα με το δωδεκάκτινο αστέρι, όπως και τα στεφάνια από φύλλα και καρπούς βαλανιδιάς. To μουσείο στη σημερινή του μορφή παρουσιάζει ένα έξυπνο «τρικ»: τα ταφικά κτίσματα έχουν εγκιβωτιστεί, ώστε να προστατεύονται ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται και ο λόφος – η «μεγάλη Τούμπα» – έχει επαναχωματωθεί, ώστε να φαίνεται όπως ήταν πριν από τις ανασκαφές.

Ο «τάφος της Περσεφόνης» και ένας τέταρτος τάφος που θεωρείται ότι ανήκε στον βασιλιά Αντίγονο Γονατά, με την εντυπωσιακή δωρική είσοδο, είναι οι υπόλοιποι επισκέψιμοι τάφοι εντός του λόφου, εκτός από του Φιλίππου Β’ και του Αλέξανδρου Δ’, οι οποίοι, όμως, βρέθηκαν συλημένοι. Ο «τάφος της Περσεφόνης» είναι διακοσμημένος με μια εξαίσια τοιχογραφία με θέμα την αρπαγή της Περσεφόνης, της κόρης της θεάς Δήμητρας, από τον Άδη, τον μοχθηρό θεό του Κάτω Κόσμου.

Η UNESCO ανακήρυξε το 1996 το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συμπεριλαμβάνοντάς τα στον σχετικό κατάλογο.

ΠΕΛΛΑ

Η αρχαία πόλη της Πέλλας «έκλεψε» την αίγλη των Αιγών στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., όταν ο μακεδόνας βασιλιάς Αρχέλαος Α’ την έχρισε νέα πρωτεύουσα του βασιλείου του. Τα αρχαία χρόνια, η Πέλλα ήταν παραθαλάσσια και αποκαλούνταν η «μεγίστη των εν Μακεδονία πόλεων» από τον μεγάλο ιστορικό της αρχαιότητας Ξενοφώντα. Στα χρόνια του βασιλιά Φιλίππου Β’, η πόλη συνέχισε να ανθεί, φτάνοντας στο μέγιστο της ακμής της στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος έκανε τη λαμπρή πρωτεύουσα του βασιλείου του γνωστή μέσω των κατακτήσεών του, σε όλο τον έως τότε γνωστό κόσμο.

Η Πέλλα παρέμεινε πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου μέχρι την κατάλυσή του από τους Ρωμαίους, οπότε η πρωτεύουσα λεηλατήθηκε και οι θησαυροί της κατέληξαν στη Ρώμη. Στο σύγχρονο μουσείο της Πέλλας, που εγκαινιάστηκε το 2009, εκτίθεται πλήθος αντικειμένων από την ιδιωτική και δημόσια ζωή των κατοίκων της αρχαίας Πέλλας, από τα θρησκευτικά κτήρια και τους χώρους ταφής τους, όπως και εξαίσια επιδαπέδια ψηφιδωτά.

Τα δύο πιο εντυπωσιακά από αυτά, το ψηφιδωτό του κυνηγιού του ελαφιού και το ψηφιδωτό με την απαγωγή της Ελένης από το Θησέα – η μεγαλύτερη ως σήμερα γνωστή ψηφιδωτή παράσταση στον ελληνικό χώρο – βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο, στο σημείο όπου βρέθηκαν, και είναι ανοιχτά στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 • Ο συνοδός της εκδρομής θα φοράει διακριτικό της Ammon Express ώστε να είναι εύκολο να τον διακρίνετε
 • Θα πρέπει να βρίσκεστε στη θέση εκκίνησης 10΄ νωρίτερα από την ώρα που αναγράφεται στο πρόγραμμα. Το λεωφορείο δεν επιτρέπεται να παραμένει στις καθορισμένες στάσεις, παρά μόνο για επιβίβαση
 • Ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο της Βεργίνας όπως και της Πέλλας, δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες που διαθέτουν ενεργό κάρτα ανεργίας, οι νέοι μέχρι ηλικίας 25 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, όπως και οι κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού και Κάρτας Αλληλεγγύης. Όπως επίσης και τα παιδιά κάτω των 6 ετών εκτός Ε.Ε. με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
 • Μειωμένη είσοδο (-50%) στο Μουσείο της Βεργίνας (6€) όπως αντίστοιχα και στο Μουσείο της Πέλλας (4€) δικαιούνται όλοι οι πολίτες κρατών-μελών εντός της Ε.Ε. άνω των 65, όπως και οι νέοι ηλικίας από 6 έως 25 εκτός Ε.Ε. με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
 • Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, 01/11 έως 31/03 ισχύει η μειωμένη είσοδος των 6€ και 4€ αντίστοιχα για όλους
 • Συνίσταται να φοράτε άνετα υποδήματα για την εύκολη περιήγηση σας
 • Την καλοκαιρινή περίοδο συνίσταται η χρήση γυαλιών ηλίου, αντιηλιακού και καπέλου
 • Παρακαλούμε να είστε συνεπείς στις καθορισμένες ώρες συνάντησης που καθορίζονται από τον συνοδό της Ammon Express, ώστε να μείνει η εκδρομή αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες
 • Σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα και να έχετε μια αξέχαστη εμπειρία!
 • Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία σας στην εκδρομή!

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ