Άγιον Όρος με Κρουαζιέρα

Ταξίδι στην καρδιά της Ορθόδοξης μοναστικής ζωής που χτυπά εδώ και πάνω από 10 αιώνες

Ζήσε μια μοναδική εμπειρία με την καλοκαιρινή αύρα να σας ταξιδεύει εν πλω στο Άγιον Όρος. Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, μπορείτε να θαυμάσετε τις οχτώ από τις είκοσι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, που βρίσκονται στα δυτικά παράλια της χερσονήσου του Άθω, στον κόλπο της Σιθωνίας. Η κρουαζιέρα συνεχίζει στο πανέμορφο νησάκι της Αμμουλιανής, που αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί στην Χαλκιδική. Ξεχωρίζει για τα γαλαζοπράσινα νερά και τις λευκές ακρογιαλιές, βραβευμένες όλες με την πιστοποίηση γαλάζιας σημαίας.

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ

 • Ουρανούπολη
 • Άγιον Όρος (κρουαζιέρα)
 • Κάθε Τρίτη: Νησάκι Αμμουλιανής
 • Κάθε Πέμπτη: Νησάκι Αμμουλιανής
 • Κάθε Σάββατο: Νησάκι Δρένια

Μην ξεχάσετε το μαγιό σας! Περιλαμβάνεται μπάνιο στη θάλασσα!
Η συμμετοχή στην κρουαζιέρα του Αγίου Όρους είναι ανοιχτή και στις γυναίκες!

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

 • Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) 08:00

ΜΕΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 • 11 ώρες (5 ώρες on the road)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινούμε με το λεωφορείο της Ammon Express

στις 08:00 από την πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) με προορισμό την Ουρανούπολη.

Η διαδρομή είναι 140χλμ. και διαρκεί περίπου 2 ½ ώρες. 

Φτάνουμε στην Ουρανούπολη περίπου στις 11:00π.μ, μπροστά στον βυζαντινό Πύργο Προσφορίου και σήμα κατατεθέν της πόλης, και επιβιβαζόμαστε στο καραβάκι για την μαγευτική κρουαζιέρα* του Αγίου Όρους. Μια αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία με ιστορία 1.100 ετών και πλέον που περιλαμβάνει 20 μονές μεταξύ των οποίων μια ρωσική, μια σέρβικη και μια βουλγάρικη, αποτελεί μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις!

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα/ημέρα παρακάτω:

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ*: Επισκεπτόμαστε το νησάκι Αμμουλιανής, όπου έχουμε ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε το μπάνιο μας στη σμαραγδένια θάλασσα και το μεσημεριανό μας γεύμα. Η Αμμουλιανή είναι ένα κατάφυτο νησί, με το γραφικό λιμάνι και τα όμορφα σοκάκια του, με διάχυτη την αγιορείτικη αρχιτεκτονική και τα ήρεμα νερά μαγεύει κάθε ταξιδιώτη.

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ*: Επισκεπτόμαστε το νησάκι Αμμουλιανής, όπου έχουμε ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε το μπάνιο μας στη σμαραγδένια θάλασσα και το μεσημεριανό μας γεύμα. Η Αμμουλιανή είναι ένα κατάφυτο νησί, με το γραφικό λιμάνι και τα όμορφα σοκάκια του, με διάχυτη την αγιορείτικη αρχιτεκτονική και τα ήρεμα νερά μαγεύει κάθε ταξιδιώτη.

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ*: Επισκεπτόμαστε το νησάκι Δρένια, όπου έχουμε ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε το μπάνιο μας στη σμαραγδένια θάλασσα και το μεσημεριανό μας γεύμα.

Η κρουαζιέρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη πραγματοποιείται με το καράβι glass-bottom με το οποίο μας δίνεται η ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον ατελείωτο βυθό. Στον παράπλου του Αγίου Όρους φτάνουμε μέχρι το λιμάνι της Δάφνης δηλαδή μέχρι τη μέση περίπου του «ποδιού», οπότε θα δούμε τις μισές από τις μονές που αναφέρουμε παραπάνω. Εν συνεχεία συνεχίζουμε την κρουαζιέρα στο υπέροχο νησί της Αμμουλιανής.

Κάθε Σάββατο απολαμβάνουμε τρίωρη κρουαζιέρα στον παράπλου του Αγίου Όρους και έπειτα επιβιβαζόμαστε σε ένα μικρό καραβάκι όπου φτάνουμε στο νησάκι Δρένια.

Αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη περίπου στις 17:00μ.μ, όπου και επιστρέφουμε μετά από περίπου δυόμιση ώρες, στις ίδιες στάσεις από όπου ξεκινήσαμε.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μεταφορά προς και από την Ουρανούπολη
 • Συνοδός-αρχαιολόγος της εκδρομής (Ελληνικά/Αγγλικά)
 • Βασική ταξιδιωτική ασφάλιση (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς)

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Το κόστος του γεύματος στο εστιατόριο.
 • Προσωπικά έξοδα

Η χερσόνησος του Άθω (το «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής) άρχισε να αποτελεί αποκλειστικό τόπο ασκητών κατά το δεύτερο μισό του 9ου αιώνα μ.Χ. Την ίδια περίοδο ορίστηκαν τα σύνορα της μοναστικής πολιτείας και απαγορεύτηκε η είσοδος σε μη κληρικούς, ενώ δύο αιώνες αργότερα απαγορεύτηκε επισήμως η είσοδος στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του χαρεμιού του ντόπιου τούρκου αγά. Η περιοχή συνεχίζει να αποτελεί άβατο μέχρι τις μέρες μας.

Άγιον Όρος είναι η ονομασία που άρχισε να χρησιμοποιείται συστηματικά γύρω στο 1100 μ.Χ., περίοδο ακμής κατά την οποία η Μεγίστη Λαύρα – η μεγαλύτερη οργανωμένη κοινότητα – αριθμούσε 800 μοναχούς και συνολικά λειτουργούσαν 180 μοναστήρια. Από τα πιο παλιά μοναστήρια του Αγίου Όρους είναι οι μονές Ξηροποτάμου, Ιβήρων, Βατοπεδίου, Εσφιγμένου και Ζυγού, όπως και το Αθωνικόν Πρωτάτον, ένας από τους αρχαιότερους μοναστικούς οικισμούς της χερσονήσου του Άθω.

Η αθωνική πολιτεία ισχυροποιήθηκε κατά τα χρόνια εκείνα, όταν οι μονές άρχισαν να συσσωρεύουν περιουσία, μέσω δωρεών των πιστών και επιχορηγήσεων του κράτους. Ως αποτέλεσμα εμφανίστηκαν φαινόμενα απληστίας των κληρικών, καθώς συμπεριφέρονταν ως μεγαλοϊδιοκτήτες στη γη που απέκτησαν. Οι εκτάσεις αυτές εκμισθώνονταν σε χωρικούς που τις καλλιεργούσαν και με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων έφτασε να εξαρτάται έμμεσα από την μοναστηριακή κοινότητα.

Μελανό σημείο στην ιστορία του Αγίου Όρους αποτελεί η εποχή της 4ης Σταυροφορίας το 1204 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της οποίας λατίνοι σταυροφόροι, εκτός από τις καταστροφές που προκάλεσαν στις μονές, βασάνισαν και κρέμασαν τους μοναχούς, έως ότου εκείνοι καταφέρουν να έρθουν υπό την προστασία του Πάπα της Ρώμης Ιννοκέντιου και να γλιτώσουν τη ζωή τους. Επόμενο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν τα μοναστήρια ήταν έναν αιώνα μετά, όταν μισθοφόροι της Καταλανικής Εταιρίας λεηλάτησαν την περιουσία του Αγίου Όρους και τρομοκράτησαν τους μοναχούς, αφήνοντας από τα συνολικά 300 μοναστήρια σε λειτουργία μόνον 35. Τους τελευταίους αιώνες του Βυζαντίου οι αθωνικές μονές απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του υλικού πλούτου τους, μέσω στήριξης των βυζαντινών αυτοκρατόρων, αλλά και Σλάβων ηγεμόνων και πριγκήπων.

Την πρώιμη περίοδο της τουρκοκρατίας οι μονές του Αγίου Όρους συνέχισαν να ακμάζουν, εξαιρούμενες από φόρους και διατηρώντας την ακίνητη περιουσία τους, από τον 16ο αιώνα μ.Χ. ωστόσο επιβλήθηκε δυσβάσταχτη φορολογία που οδήγησε σε μαρασμό και εγκατάλειψη τις περισσότερες μονές. Πολύτιμη χρηματική βοήθεια τα δύσκολα εκείνα χρόνια του αγιορείτικου μοναστικού βίου προσέφερε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, ηγεμόνες βόρειων χωρών όπως της Μολδαβίας και της Βλαχίας, καθώς και απλοί πιστοί. Στην περιοχή της μονής Βατοπεδίου λειτούργησε η φημισμένη Αθωνιάδα Ακαδημία, που ιδρύθηκε κατά τον 18ο αιώνα και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό σπουδαστών για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Διδάσκοντάς τους θεολογία, φιλοσοφία και λογική.

Στον Αγώνα του ελληνικού έθνους το 1821, οι μονές του Αγίου Όρους προσέφεραν μεγάλη βοήθεια. Έδωσαν χρήματα, τρόφιμα, πολεμοφόδια, όπως και άσυλο σε οικογένειες που κατέφυγαν εκεί, ενώ 800 περίπου μοναχοί πολέμησαν στο πλευρό του αγωνιστή Εμμανουήλ Παπά στις μάχες κατά των οθωμανών. Μετά την καταστολή της επανάστασης στη Χαλκιδική, η τιμωρία του Αγίου Όρους ήταν να σφαγιαστούν οι μοναχοί και οι πιστοί που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε αυτό, να καταστραφεί το τυπογραφείο του, να λεηλατηθεί και πλήθος ανεκτίμητων χειρογράφων να χαθούν. Το Άγιο Όρος απελευθερώθηκε τελικά το 1912 από το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό. Η υποδοχή του ελληνικού στόλου υπήρξε ενθουσιώδης, καθώς υπό τον χαρμόσυνο χτύπο εκατοντάδων καμπάνων των μονών υψώθηκε στην χερσόνησο του Άθω η ελληνική σημαία. Εκείνη την περίοδο ζούσαν στο Άγιο Όρος εννέα με δέκα χιλιάδες μοναχοί.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 αρκετοί νέοι σε ηλικία μοναχοί ζήτησαν να πάρουν φύλλο πορείας για το Μέτωπο, τα μοναστήρια διέθεσαν τα ζώα τους στον ελληνικό στρατό και οργάνωσαν εράνους για την ενίσχυσή του. Κατόπιν, κατά τη γερμανική Κατοχή οι μοναχοί έκρυψαν το ιερά κειμήλια και χειρόγραφα σε κατακόμβες για να τα προστατέψουν από τον κατακτητή. Γερμανοί επιστήμονες έφτασαν στο Άγιο Όρος για να φωτογραφήσουν και να μελετήσουν τα ιστορικά έγγραφα και χειρόγραφα, ενώ κάποια στιγμή αποπειράθηκαν να τα κλέψουν, χωρίς ευτυχώς να το καταφέρουν.

Τα χίλια χρόνια από την ίδρυση της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους γιορτάστηκαν με επισημότητα το 1963. Σήμερα ζουν στους κόλπους του περίπου 1800 μοναχοί. Το εξαίρετου φυσικού κάλλους τοπίο και η γαλήνη της ασκητικής και μοναστικής ζωής προσελκύουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

 • Ο συνοδός της εκδρομής θα φοράει διακριτικό της Ammon Express ώστε να είναι εύκολο να τον διακρίνεις
 • Θα πρέπει να βρίσκεστε στη θέση εκκίνησης 10΄ νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα στο πρόγραμμα. Το λεωφορείο δεν επιτρέπεται να παραμένει στις καθορισμένες στάσεις, παρά μόνο για επιβίβαση
 • Στο καραβάκι πωλούνται καφέδες, σάντουιτς, μπύρες και αναψυκτικά. Επίσης, κατά τη διάρκεια του παράπλου του Αγίου Όρους υπάρχει ηχογραφημένη ξενάγηση σε πολλές ξένες γλώσσες
 • Μην ξεχάσετε το μαγιό σας, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και καπέλο
 • Παρακαλούμε να είστε συνεπείς στις καθορισμένες ώρες συνάντησης που καθορίζονται από τον συνοδό της Ammon Express, ώστε να μείνει η εκδρομή στο Άγιον Όρος αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες
 • Σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα και να έχετε μια αξέχαστη εμπειρία!
 • Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία σας στην εκδρομή.

ΚΑΝΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΡΑ