Η αρχαία πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας πόλης του Δίον συνδυάζεται με την παραδοσιακή ομορφιά στους πρόποδες του μυθικού βουνού του Ολύμπου. Επισκεπτόμαστε το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του Δίον κι έπειτα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο γραφικό Λιτόχωρο με τα πετρόχτιστα σπίτια στους πρόποδες του υψηλότερου βουνού της Ελλάδας, τον Όλυμπο που δεσπόζει επιβλητικά μπροστά σας ενώ απολαμβάνετε το φαγητό και τον καφέ σας σε ένα απόλυτα γραφικό τοπίο!

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ

 • Μουσείο και αρχαιολογικό χώρο του Δίου
 • Λιτόχωρο

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

 • Κάθε Πέμπτη & Κυριακή

ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

 • Σημείο εκκίνησης: Λευκός Πύργος (Είσοδος) 08:00
 • Στάση 1: Ξενοδοχείο Μακεδονία Palace 08:05
 • Στάση 2: Πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου) 08:15
 • Στάση 3: Ξενοδοχείο Capsis 08:20
 • Στάση 4: Ξενοδοχείο The Met 08:25
 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 • 7 ώρες ( 2 ώρες on the road )

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινούμε με το λεωφορείο της Ammon Express

στις 08:00 από τον Λευκό Πύργο,

στις 08:05 από το ξενοδοχείο Μακεδονία Palace,

στις 08:15 από την πλατεία Αριστοτέλους & Εγνατία (στο άγαλμα Βενιζέλου),

στις 08:20 από το ξενοδοχείο Capsis και

στις 08:25 από το ξενοδοχείο The Met με προορισμό το Δίον.

Η διαδρομή είναι 90 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Φτάνουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου όπου κάνουμε βόλτα στην ιστορία περπατώντας και θαυμάζοντας την αρχαία πόλη κι έπειτα επισκεπτόμαστε το μοναδικό μουσείο του Δίον με τα ευρήματα και αγάλματα της αρχαίας πόλης καθώς και το μοναδικό ψηφιδωτό που συναντάμε στην πινακοθήκη.

Κατόπιν επισκεπτόμαστε το γραφικό Λιτόχωρο, την κωμόπολη που δεσπόζει στους πρόποδες του Ολύμπου και πραγματοποιούμε περίπατο στα γραφικά στενά και την παλιά πόλη του Λιτοχώρου.

Έπειτα απολαμβάνουμε καφέ με θέα το βουνό του Ολύμπου και μεσημεριανό γεύμα σε ελληνικό εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις.

Αναχωρούμε για τη Θεσσαλονίκη περίπου στις 15:30, όπου και επιστρέφουμε μετά από περίπου μία ώρα ( 16:30 ) στις ίδιες στάσεις από όπου ξεκινήσαμε.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ΑΠΟ 39,99€) ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Μεταφορά από και προς τον αρχαιολογικό χώρο-μουσείο του Δίου και το Λιτόχωρο.
 • Αγγλόφωνος συνοδός εκδρομής
 • Βασική ταξιδιωτική ασφάλιση (κατά τη διάρκεια της μεταφοράς)
 • Διευκόλυνση στη διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου για όποιον το επιθυμεί προκειμένου να αποφύγει την ουρά στο ταμείο και την ορθοστασία.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Δίου (Γενική είσοδος: 8€)
 • Το κόστος του γεύματος στο εστιατόριο.
 

ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ

H κατ’ εξοχήν ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Δίον, απείχε την εποχή εκείνη μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τη θάλασσα και τη διέσχιζε ο τότε ποταμός Βαφύρας. Τις πρώτες γραπτές αναφορές για το Δίον έχουμε τον 5ο αιώνα π.Χ., όμως ήταν ο Αρχέλαος Α’ που αναβάθμισε την πόλη του Δίου σε πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής. Ο μακεδόνας βασιλιάς επέλεξε την πόλη λόγω της σύνδεσής της με τη λατρεία των Μουσών και του Δία κι έτσι το Δίον απέκτησε στην Αρχαία Ελλάδα αίγλη εφάμιλλη με τους Δελφούς στη Στερεά Ελλάδα και την Ολυμπία στην Πελοπόννησο. Οικοδομήθηκαν ναοί, στάδιο, τείχη και τοποθετήθηκαν γλυπτά και αγάλματα, ενώ στο αρχαιοελληνικό θέατρο του Δίου ανέβασε ο τραγωδός Ευριπίδης τα έργα του, «Βάκχες» και «Αρχέλαος».

Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους το Δίον έφτασε σε μεγάλη ακμή, ενώ παράλληλα οι μεγαλύτεροι μακεδόνες βασιλιάδες τέλεσαν στην πόλη σημαντικές επινίκιες γιορτές κατά τη διάρκεια του βίου τους. Ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διοργάνωσε στην πόλη αγώνες για να ευχαριστήσει τους θεούς μετά από τη νίκη του στρατού του στην Όλυνθο της Χαλκιδικής, το 348 π.Χ. Μαζί με το γιο του Αλέξανδρο πραγματοποίησαν θυσία στο Δίον για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη τους επί των συνασπισμένων ελληνικών πόλεων-κρατών στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Την υποταγή και καταστροφή της πόλης της Θήβας το 335 π.Χ. επίσης στο Δίον γιόρτασε ο Αλέξανδρος προσφέροντας θυσία στους θεούς, προτού ξεκινήσει τη μακρά εκστρατεία του στα βάθη της Ασίας. Ένα χρόνο αργότερα, στο Δίον έστειλε ο έλληνας στρατηλάτης τους είκοσι πέντε χάλκινους ανδριάντες, έναν για κάθε νεκρό στρατιώτη της μάχης, προκειμένου να τους τιμήσει μετά την πρώτη σπουδαία νίκη του κατά των Περσών στο Γρανικό ποταμό της Μικράς Ασίας.

Έναν αιώνα αργότερα, το 220 π.Χ., το Δίον έπεσε θύμα του στρατού των Αιτωλών που λεηλάτησαν την πόλη και πυρπόλησαν το ναό του Ολυμπίου Διός, ενώ μερικά χρόνια αργότερα η πόλη υποτάχθηκε οριστικά στους Ρωμαίους. Κατά την περίοδο αυτή, το Δίον γνώρισε νέα άνθηση ως μία από τις πρωιμότερες αποικίες των νέων κατακτητών στον μακεδονικό χώρο. Ρωμαίοι πολίτες μεταφέρθηκαν ως άποικοι από την Ιταλία, η πόλη αναπτύχθηκε εμπορικά, ενώ τα μνημεία και τα αγάλματά της μεταφέρθηκαν στη Ρώμη.

Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια, η κραταιά ρωμαϊκή αποικία συρρικνώθηκε και σε κεντρική της περιοχή χτίστηκε βασιλική εκκλησία στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Τη μετάβαση στη νέα θρησκεία μαρτυρεί μία δεύτερη βασιλική που χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης και μία τρίτη έξω από τα τείχη της.

Το Δίον έπεσε θύμα της εισβολής των Οστρογότθων τον 5ο αιώνα μ.Χ., γεγονός που, σε συνδυασμό με τις πλημμύρες του ποταμού Βαφύρα αλλά και σεισμούς, συντέλεσε στη βαθμιαία εγκατάλειψη της πόλης και τη μεταφορά των κατοίκων της σε ασφαλέστερες περιοχές στους πρόποδες του Ολύμπου. Τον 14ο αιώνα μ.Χ. το Δίον ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Μακεδονίας και καταλήφθηκε από τους τούρκους, οι οποίοι το κατέστρεψαν στα θεμέλια. Για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα μ.Χ. τα ερείπια του Δίου, τα οποία είχαν χαθεί μέσα στην πυκνή βλάστηση και τα νερά, ταυτίστηκαν και πάλι με την αρχαία ένδοξη πόλη.

Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν στις αρχές του 1900 και μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως το ιερό της Ίσιδας και άλλων θεών της Αιγύπτου, τον μικρό ναό της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης, το αρχαιότατο ιερό της Δήμητρας, ελληνιστικό θέατρο της εποχής του Φιλίππου Ε΄ και ρωμαϊκό θέατρο του 2ου αιώνα μ.Χ., στάδιο, την έπαυλη του θεού Διονύσου με τα υπέροχα ψηφιδωτά, νεκροταφείο, καταστήματα, λίθινες στήλες (στο τέμενος του Δία), ωδείο, τείχη, μουσικά όργανα (όπως η ύδραυλις, αρχαίο πνευστό μουσικό όργανο) και λουτρά.

Η σημερινή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου ανταποκρίνεται κυρίως στη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο παρακείμενο μουσείο του Δίου. Σήμερα τα ερείπια της πόλης βρίσκονται σε απόσταση 4 περίπου χιλιομέτρων από τη θάλασσα.

Στο Δίον λειτουργεί κάθε χρόνο έκθεση ψηφιδωτού στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου.

ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Στους πρόποδες του Ολύμπου είναι χτισμένο εκτός από τον αρχαίο οικισμό του Δίου και το όμορφο Λιτόχωρο, σημείο εκκίνησης προς την ανάβαση στο βουνό των θεών. Από το Λιτόχωρο ξεκινά το μονοπάτι που διασχίζει το μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Ενιπέα με τα κρυστάλλινα νερά – τόσο καθαρά που δεν επιβιώνουν ψάρια, λόγω της έλλειψης θρεπτικών ουσιών και φυκιών, περνά από τη θέση Πριόνια, τελευταίο σημείο πρόσβασης με το αυτοκίνητο, και καταλήγει στο κεντρικό καταφύγιο του Ολύμπου, το καταφύγιο Ζολώτα. Το Λιτόχωρο αναπτύχθηκε γύρω από τη μονή που ίδρυσε ο Άγιος Διονύσιος τον 16ο αιώνα μ.Χ. κι έκτοτε εξελίχθηκε σε πατρίδα ναυτικών και πλοιοκτητών, αξιοποιώντας την ιδιότυπη ελευθερία που απολάμβανε το χωριό από τις οθωμανικές αρχές ως τόπος ορεινός.

 • Ο συνοδός της εκδρομής θα φοράει διακριτικό της Ammon Express ώστε να μπορείτε εύκολα να τον διακρίνεις.
 • Θα πρέπει να βρίσκεσαι στη θέση εκκίνησης 5’ νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα στο πρόγραμμα.
 • Ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο του Δίου δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες που διαθέτουν ενεργό κάρτα ανεργίας, οι φοιτητές των Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων σχολών χωρών της Ε.Ε. με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας, οι νέοι μέχρι ηλικίας 19 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, οι κάτοχοι Κάρτας Κάρτας Αλληλεγγύης και τα μέλη Εταιρειών και Συλλόγων Φίλων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.
 • Μειωμένη είσοδο στο Μουσείο του Δίου (6€) δικαιούνται όλοι οι πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. άνω των 65, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας η διαβατηρίου, όπως και οι φοιτητές χωρών εκτός της Ε.Ε.
 • Παρακαλούμε να είσαι συνεπής στις καθορισμένες ώρες συνάντησης που καθορίζονται από τον συνοδό της ΑΜΜΟΝ EXPRESS, ώστε να μείνει η εκδρομή αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες.
 • Σου ευχόμαστε καλό ταξίδι και καλή διασκέδαση!
 • Μοιράσου φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία σου στην εκδρομή.
Κατέβασε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των εκδρομών μας
Κατέβασε το χάρτη της πόλης με τις στάσεις μας

Κλείσε τώρα τη συμμετοχή σου στην εκδρομή από 39,99€

Βεργίνα – Πέλλα

Ταξίδι ιστορίας στο μακεδονικό βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β’.

Νάουσα – Γευσιγνωσία Κρασιών

Όταν η φιλοσοφία της σκέψης του Αριστοτέλη συναντά την φιλοσοφία του κρασιού το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό σ’ ένα τοπίο φυσικού κάλλους που δεν θα ξεχάσεις.

Βέροια – Γευσιγνωσία Κρασιών

Βέροια, η γη του πολιτισμού και της θρησκείας.

Πόζαρ – Έδεσσα

Ειδυλλιακός προορισμός εκδρομής σε συνδυασμό με ολοκληρωμένο πρόγραμμα χαλάρωσης.

Λίμνη Κερκίνη

Ιδανικός φυσιολατρικός προορισμός ημερήσιας εκδρομής δίπλα σε σπάνια πουλιά και ζώα!

Μετέωρα

Λίγα φυσικά τοπία συγκινούν τον ταξιδιώτη όσο μια επίσκεψη στα μαγευτικά Μετέωρα.